Tor Erik Schrøder / NTB

Freya de walrus is niet meer: Noorwegen is erg verdeeld over "euthanasie" van het dier

In Noorwegen hebben dierenartsen Freya, de grote walrus die al een tijdje rondhing in de haven van de Noorse hoofdstad Oslo, laten inslapen. Volgens de overheid was dat nodig voor de veiligheid van mensen, maar ook voor het welzijn van het dier zelf. Veel Noren zijn het daar niet mee eens en zijn boos.

Freya was een stevige wijfjeswalrus van ergens rond de 680 kilogram. Normaal blijven die dieren veel noordelijker, maar Freya had een tijdje geleden een thuis gevonden in de haven van de Noorse hoofdstad Oslo. 

Daar was ze een attractie geworden voor veel bezoekers, maar tegelijk ook een bron van ergernis. Ze kroop graag op de kleine bootjes in de haven en deed die dan zinken of ze werden beschadigd. De eigenaars spraken over "vandalisme" en de verzekeraars morden. 

Walrussen zijn doorgaans niet zo gevaarlijk, maar kunnen dat wel worden als ze geïrriteerd worden. De overheid had de voorbije dagen mensen gewaarschuwd om uit de buurt van het dier te blijven, maar blijkbaar gebeurde dat niet. Mensen bleven zwemmen of met een kajak rondvaren tot vlakbij Freya. 

Het is triest dat men een dergelijk mooi dier moet doden omdat wij mensen ons niet kunnen gedragen in haar buurt

Biologe Rune Aae

Uiteindelijk is het dreigement van de dienst Visserij om Freya te laten inslapen uitgevoerd. Volgens de dienst was dat nodig voor de veiligheid van de bezoekers van de haven en voor het dier zelf omdat haar gezondheid de voorbije dagen achteruit gegaan zou zijn. Het idee om het dier te verplaatsen naar een minder bevolkt gebied werd dan weer afgedaan als "te complex".

Veel Noren zijn echter woedend. De voorbije dagen is actie gevoerd om het dier te laten leven en om mensen op afstand te houden. 

Dit archiefbeeld toont hoe Freya een boot liet zinken in de haven:

Videospeler inladen...

Meest gelezen