Brandweer Noord-Limburg

Grote brand in stallen van boerderij in Wauberg (Peer)

In een boerderij in Wauberg (Peer) is rond de middag een zware brand uitgebroken in 2 stallen. De brandweer van de hulpverleningszone Noord-Limburg heeft de brand ondertussen onder controle, maar er is nog nabluswerk. Aan alle omwonenden werd een tijdlang gevraagd de ramen en deuren gesloten te houden. Bij de brand is asbest vrijgekomen uit golfplaten van het dak. 

In een boerderij aan de Waubergerdijk in Wauberg is rond 11.15 uur een zware brand uitgebroken in 2 stallen. In één stal stonden runderen, waarvan de boer een groot deel naar een weiland heeft kunnen evacueren. Toch is een 25-tal dieren in de brand gebleven. In een andere stal waren vooral stro en materiaal opgeslagen. Ondertussen heeft de brandweer de brand volledig onder controle, maar zal ze vandaag en mogelijk ook nog morgen moeten nablussen. 

Asbest

Er werd via BE-Alert een bericht uitgestuurd naar omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden om de rook buiten te houden. Bij de brand is ook asbest vrijgekomen door de golfplaten van het dak van de stal. De nabije buren werden ook ingelicht dat er zich asbestdeeltjes konden verspreiden, maar uiteindelijk bleef dat beperkt tot de boerderij zelf.

"Een asbestdeskundige van de brandweer heeft de zone onderzocht en zo werd er een tijdelijke veiligheidszone van 100 meter rond de site ingesteld. Intussen is die opgeheven en is er geen gevaar meer voor de volksgezondheid en omgeving", klinkt het bij burgemeester van Peer Steven Matheï (CD&V). 

Voor het blussen van de brand is het grootwatertransport Limburg afgekondigd zodat korpsen uit de hele provincie voldoende bluswater naar Peer konden krijgen door veel voertuigen en manschappen in te zetten. 

Meest gelezen