Radio 2

Hamme zoekt oplossing voor kurkdroge en harde voetbalvelden: "Best over de gemeentegrenzen heen"

Hamme wil zo snel mogelijk een oplossing voor de voetbalvelden van de liefhebbersploegen. Door de droogte en de hitte liggen de velden er hard bij. Daarom is een voetbaltornooi van dit weekend ook afgelast. "Spelers zouden zich kunnen blesseren", zegt schepen voor Sport Luc De Mey (CD&V). Volgens de schepen zouden gemeenten moeten samenzitten met Sport Vlaanderen en eventueel ook met bedrijven en landbouwers om tot een oplossing te komen. 

Het tornooi voor de "Beker van Hamme voor Liefhebbersploegen" van dit weekend werd afgelast, grotendeels omdat de velden er zeer hard bijliggen en heel weinig en verdord gras hebben. "We kunnen ze niet besproeien, omdat er veel beperkingen zijn", zegt schepen voor Sport De Mey, "en de terreinen zouden helemaal kapotgespeeld worden. Tijdens wedstrijden maken spelers al dikwijls een 'slide' en op zo'n terrein kunnen ze zich makkelijk blesseren."

Maar De Mey vreest dat Hamme het probleem niet alleen kan oplossen, en vindt overleg nodig, "niet alleen met Sport Vlaanderen, maar misschien ook met het bedrijfsleven en de landbouwsector".

Misschien kunnen we water van bedrijven, van onze kantine en kleedkamers recupereren in grote waterzakken?

Luk De Mey (CD&V), schepen voor Sport in Hamme

In de regenputten die Hamme een paar jaar geleden plaatste, kan 10.000 liter water. Maar die zijn nu leeg en mogen niet gevuld worden met rivierwater, want er is door de droogte een oppompverbod. "Bovendien is 10.000 liter uiteindelijk maar goed om een half uur te sproeien", zegt De Mey. Hij denkt dat samenwerking met (landbouw)bedrijven tot oplossingen kan leiden. "Een landbouwingenieur gaf mij het voorbeeld van waterzakken die ook in de sierteelt gebruikt worden. Misschien kunnen we zulke zakken kopen. Die zijn niet goedkoop, maar er kan wel tot 40.000 liter water in. Als we die kunnen vullen met gerecupereerd water van onze kantine en kleedkamer, maar ook van bedrijven en de landbouw, dan zijn we al op goede weg." 

Kunstgras is geen optie

Op het veld van Vigor Wuitens Hamme ligt er kunstgras. Maar de gemeente is niet van plan ook op de andere terreinen kunstgras te leggen. "Het is redelijk duur en eigenlijk ook wel onderhevig aan de hitte", legt De Mey uit, "want het is een soort plastic en dat wordt ook al snel tot 6 graden warmer bij zo'n hitte."

Over 3 weken start het seizoen, we zullen snel moeten zijn
Luk De Mey (CD&V), schepen voor Sport in Hamme

Niet alleen voor de start van het voetbalseizoen zit Hamme met de handen in het haar. Ook voor daarna. "Want als het in het najaar dan toch goed zou regenen, dan worden de velden herschapen tot modderpoelen. En dat is dan weer een reden voor de bond en de scheidsrechters om wedstrijden niet te laten doorgaan", legt de sportschepen uit. 

In afwachting van een oplossing - of regen - kunnen de voetballers wel trainen op de terreinen van de acht liefhebbersploegen. "Dat is twee keer per week en dan nemen ze niet al te veel risico's met tackles", zegt De Mey nog. Maar toch is het zeker niet ideaal en kunnen ze zich nog blesseren. Hopelijk kunnen we met verschillende partijen tot een oplossing komen."

Meest gelezen