Brief bewijst dat ontdekker Howard Carter voorwerpen stal uit graf van Toetanchamon

Sinds de ontdekking van het graf van Toetanchamon doen er geruchten de ronde dat de Britse archeoloog Howard Carter, die de expeditie leidde, waardevolle stukken zou gestolen hebben uit het graf van de jonge Egyptische farao. Een brief, die nu pas openbaar gemaakt wordt, bewijst dat deze bewering klopt. Dat schrijft The Guardian. 

In november 1922 deed de Britse archeoloog Howard Carter een spectaculaire ontdekking. Na lang zoeken stootte hij in de Vallei der Koningen in Egypte op het graf van de jonge Egyptische farao Toetanchamon. De 3.300 jaar oude tombe was nog intact. 

Pas in februari 1923 werd de tombe officieel opengemaakt. Het graf stond vol met duizenden kostbare voorwerpen, zoals tronen, boten, koetsen, beeldjes en juwelen. De mummie van Toetanchamon zat in verschillende sarcofagen, waarvan één in massief goud. 

Bijna onmiddellijk na de officiële opening deden geruchten de ronde dat Carter voordien al voorwerpen uit het graf ontvreemd had. Die geruchten konden echter nooit echt hardgemaakt worden, tot nu.  

In 1934 ontdekte filoloog Sir Alan Gardiner dat Carter hem een gestolen stuk uit het graf van Toetanchamon gegeven had. Hij confronteerde hem daarmee in een brief. Die brief zat tot nog toe opgeborgen in een privéarchief.

Gardiner was door Carter aangesteld om de hiërogliefen die in het graf gevonden waren te vertalen. Carter gaf hem een amulet cadeau waarvan hij zei dat het niet uit het graf van Toetanchamon kwam. Gardiner toonde het amulet aan Rex Engelbach, de toenmalige Britse directeur van het Egyptische Museum in Caïro. Die zei hem dat het zeker wel uit het graf van de jonge farao kwam. Het kwam overeen met andere amuletten die er gevonden werden. Ze kwamen allemaal van dezelfde mal. 

Verontwaardigd stuurde Gardiner een brief naar Carter met het verdict van Engelbach. Dat luidde: "Het amulet dat je me getoond hebt, is zonder enige twijfel gestolen uit het graf van Toetanchamon." Gardiner zat verveeld met de zaak: "Ik vind het heel spijtig dat je me in zo'n vervelende positie hebt geplaatst", schrijft hij naar Carter. "Ik heb natuurlijk niet gezegd aan Engelbach dat ik het amulet van jou gekregen heb." Uiteindelijk werd het amulet teruggestuurd naar het Egyptische Museum in Caïro. 

Binnenkort zal de brief van Gardiner gepubliceerd worden in het boek "Tutankhamun and the Tomb that changed the world" van Bob Brier, egyptoloog aan de Long Island University. 

Meest gelezen