Radio2

Krakers brengen laatste weekend in Gentse Bernadettewijk door

In de Bernadettewijk in Gent zijn veel van de ongeveer 200 krakers dit weekend naar andere panden verhuisd. Woningent had op 8 augustus laten weten dat de krakers 8 dagen de tijd hadden om de sociale woonwijk te verlaten. 

Vorige week kregen de bewoners te horen dat ze de Bernadettewijk moesten verlaten. De woonmaatschappij WoninGent had in juni via de vrederechter een vonnis verkregen dat hen toelaat om mensen die niet vrijwillig vertrekken uit het huis te zetten. Daardoor zijn heel wat krakers afgelopen weekend al verhuisd, al is niet voor iedereen duidelijk waar naartoe.  De beslissing van WoninGent om pas in 2026 met de bouw van nieuwe woningen te starten, wordt op veel onbegrip onthaald.

"Eigenlijk vind ik het een regelrechte belediging voor de bewoners en de oude sociale huurders", zegt Simon Clement van actiegroep Bernadette Blijft. "Ze krijgen nu te horen dat ze eigenlijk 3 jaar langer in de wijk hadden kunnen wonen. Daarnaast hadden ze ook meer tijd gehad om samen met WoninGent plannen te maken om te verhuizen. Jammer genoeg was er weinig dialoog mogelijk met de woonmaatschappij."

We spreken over mensen in precaire woonsituaties die niet direct ergens anders heen kunnen
Simon Clement, Bernadette Blijft

"Voor zover ik mij herinner, is er op voorhand één infomoment geweest met WoninGent", Vertelt Clement. "Nu met de verhuis hebben we nog een tevredenheidsenquête van hen gekregen. In de tussentijd is er alleen via de pers gecommuniceerd. De bewoners hebben langs die weg moeten vernemen dat de wijk alsnog gesloopt wordt."

Op 8 dagen tijd verhuizen en een nieuwe woning vinden, is niet eenvoudig. Veel van de bewoners vragen zich af waar ze nu naartoe gaan. "We spreken over mensen in precaire woonomstandigheden die niet direct ergens anders heen kunnen", zegt Clement. "Ik vrees dat een groot deel de lijst daklozen in Gent zal vervoegen."

Radio2

Gemeenschapsgevoel overheerst

Ondanks het feit dat ze gedwongen moeten verhuizen, blijft voor verschillende bewoners het hechte gemeenschapsgevoel het meeste bij. "Het is heftig geweest op sommige momenten, maar ik denk dat in het algemeen het groepsgevoel hetgeen is dat het meest zal bijblijven", meent bewoonster Anouk. 

"Je kan daar eigenlijk niet van weg, van dat gemeenschapsgevoel. We hebben elkaar veel kunnen helpen en zaten dicht bij elkaar om spullen uit te lenen. Als er effectief een probleem was, pakten we dat ook samen aan. Ik denk dat onze tijd in de Bernadettewijk een mooi voorbeeld is voor veel mensen die hier in een bepaald vangnet terecht konden toen ze geen woonst hadden of het moeilijk hadden."

kasto80

Meest gelezen