Gentse procureur-generaal ontkent wraakactie tegen advocaat Walter Van Steenbrugge

De Gentse procureur-generaal Erwin Dernicourt heeft gereageerd op de aantijgingen van advocaat Walter Van Steenbrugge. Die werd eind deze week genoemd in een drugszaak. Van Steenbrugge sprak daarop over "een wraakactie" en "een doelbewuste beschadigingsoperatie" vanwege eerste advocaat-generaal Francis Clarysse, maar Dernicourt ontkent dat.

"In het gerechtelijk onderzoek gevoerd door de onderzoeksrechter in Brugge en thans gefixeerd voor behandeling voor de raadkamer te Brugge is geen sprake van enige vergeldingsactie van het Openbaar Ministerie ten aanzien van wie dan ook om welke reden dan ook", zegt Erwin Dernicourt, procureur-generaal van Gent.

Dernicourt reageert daarmee op de aantijgingen van advocaat Walter Van Steenbrugge. Die reageerde gisteren fors op het nieuws dat het parket van West-Vlaanderen hem voor de rechter wil brengen als verdachte in een drugszaak. Hij noemde het "een duidelijke vorm van machtsmisbruik" en "een doelbewuste beschadigingsoperatie".

Wraakactie

Volgens Van Steenbrugge is er met name sprake van een wraakactie door de eerste advocaat-generaal bij het hof van beroep in Gent, Francis Clarysse. Die zou het volgens Van Steenbrugge niet hebben kunnen verkroppen dat bij het euthanasieproces in 2020 de cliënt van Van Steenbrugge werd vrijgesproken.

Maar procureur-generaal Dernicourt, Clarysses overste, ontkent dat. "Deze vraag tot verwijzing werd niet opgesteld door eerste advocaat-generaal Francis Clarysse en hij nam daartoe ook geenszins de beslissing", aldus Dernicourt. Hij hoopt dat de debatten voor de raadkamer met de nodige sereniteit zullen gevoerd kunnen worden.

Deze vraag tot verwijzing werd niet opgesteld door eerste advocaat-generaal Francis Clarysse en hij nam daartoe ook geenszins de beslissing

Gentse procureur-generaal Erwin Dernicourt

"Na een gerechtelijk onderzoek is het de wettelijke plicht van het Openbaar Ministerie om de raadkamer te laten oordelen over de bezwaren ten aanzien van de betrokken personen. Een rechter beoordeelt die bezwaren na het Openbaar Ministerie en de verdediging te hebben gehoord. In dit dossier over een omvangrijke drugstrafiek meent het Openbaar Ministerie de verwijzing naar de correctionele rechtbank van 25 personen, waaronder twee advocaten, te moeten vragen", aldus Dernicourt.

Criminele organisatie

Het onderzoek draait rond een drugslabo in Lendelede en de productie van een grote hoeveelheid amfetamines. De kopstukken zijn een man uit Oostende en een Nederlander. Het gerecht wil in totaal 25 personen vervolgen in de zaak, onder hen ook advocaat Walter Van Steenbrugge. 

Het gerecht kon beslag leggen op een telefoongesprek tussen Van Steenbrugge en zijn cliënt. Daaruit zou blijken dat de strafpleiter zijn boekje te buiten is gegaan. Hij zou zijn cliënt geadviseerd hebben om gsm's, computers en laptops van zijn zoon - een andere verdachte - te laten verdwijnen. Ook een tweede advocaat wordt daarvan verdacht.

Het is nu aan de raadkamer om te beslissen of er voldoende aanwijzingen zijn om beide advocaten naar de rechtbank te sturen. Als ze worden doorverwezen zal de correctionele rechter beoordelen of er sprake is van het helpen van een criminele organisatie.

Meest gelezen