Invision

Tom "Spider-Man" Holland stopt voorlopig met sociale media voor zijn mentale gezondheid

De Britse acteur Tom Holland (26) stopt voorlopig met alle sociale media voor zijn mentale gezondheid. Dat heeft hij aangekondigd in een video op Instagram. Holland is vooral bekend voor zijn rol als superheld Spider-Man. Hij raakt overprikkeld door Instagram en Twitter en heeft daarom de apps verwijderd.

Holland gaat voorlopig niet meer actief zijn op sociale media. "Ik neem een pauze voor mijn mentale gezondheid", zegt de acteur in een video op Instagram. Hij krijgt te veel prikkels en vindt Instagram en Twitter "overweldigend". Tegelijk gaat hij er veel te hard in op als hij dingen over zichzelf leest online. "Het is heel nadelig voor mijn mentale gezondheid, dus ik heb beslist de app te verwijderen."

Holland is lang niet de eerste superster die op korte tijd aangeeft het mentaal moeilijk te hebben. Eind vorig maand nog annuleerde zanger Shawn Mendes door aanslepende mentale problemen zijn wereldtournee. Eerder duwden ook al artiesten als Lady Gaga, Bruce Springsteen en Stromae tijdelijk even de pauzeknop in.

Tom Holland maakt tegelijk van de gelegenheid gebruik om te benadrukken dat iedereen best zijn mentale gezondheid serieus neemt. Hij raadt daarvoor ook enkele zelfhulpapps aan die hij mee ondersteunt.

"Hulp vragen is niet iets waar je beschaamd over zou moeten zijn, maar het is gemakkelijker gezegd dan gedaan", zegt de acteur daarover. "Hopelijk kunnen deze apps je eerste stap zijn om gelukkiger en gezonder te zijn."

Hoe betrouwbaar zijn zelfhulpapps?

Apps kunnen effectief helpen om je mentale gezondheid te verbeteren. Onze redactie heeft daar een tijdje terug een uitgebreide reportage over gemaakt. Er zijn heel veel dergelijke zelfhulpapps. En een heel groot deel daarvan is – volgens onderzoek - van bedenkelijke kwaliteit. Het is als consument niet eenvoudig om het kaf van het koren te scheiden.

"Van de meeste apps is inderdaad niét bewezen dat ze effectief zijn", zei Tom Van Daele, onderzoeker aan de Thomas More Hogeschool daar toen over. "Toch betekent dat niet dat het allemaal rommel is. Er zijn wel degelijk goede apps bij. Het probleem is alleen dat je die apps moet vinden."

Daarom herhalen we deze tips nog:

  1. "Kijk wie de app aanbiedt. Overheden en onderzoeksinstellingen zijn meestal betrouwbaarder dan bedrijven. Met een gratis app van een bedrijf moet je altijd voorzichtig zijn. Dan zit er vaak een addertje onder het gras. De app is gratis, maar misschien betaal je, zonder het zelf te beseffen, met je persoonlijke gegevens."
  2. "Kijk of de app ooit getest werd in een wetenschappelijke studie. Als dat zo is, dan zal het zeker vermeld worden. Je kan dan de studie in kwestie raadplegen."
  3. "Wees extra voorzichtig met de persoonlijke data die je ingeeft. Doe dat alleen als je heel zeker bent dat de aanbieder van de app betrouwbaar is. Als je twijfelt, doe je het beter niét."

Sinds kort is er ook een nieuwe website onlinehulp-apps.be waar zowel individuen als professionals kwalitatieve (zelfhulp)apps terugvinden rond zorg en welzijn: 

Tom Holland

Tom Holland (°1996) brak als tiener door met de film  "The impossible" over de dodelijke tsunami die Zuidoost-Azië in 2004 trof. Bij het grote publiek is hij vooral bekend voor zijn rol als Spider-Man in verschillende Marvel-films. Hij speelde daarnaast ook hoofdrollen in andere films als "The devil all the time" (2020) en "Uncharted" (2022).

De acteur is samen met het Amerikaanse model en actrice Zendaya Coleman. Zij speelt naast Holland in de "Spider-Man"-films, maar is ook bekend voor haar rol in sciencefictionfilm "Dune" en in HBO-reeks "Euphoria".

Invision

Meest gelezen