amriphoto.com

Warmste 14 augustus sinds start van metingen, stilaan meer kans op lokaal onweer

Het is vandaag de warmste 14e augustus sinds de start van de metingen in ons land, in Ukkel werd het 31,9 graden. Het vorige record stond op 31 graden en dateerde uit 1911. Vanaf komende nacht komt er stilaan verandering in en kan er hier en daar regen vallen of is een warmteonweer mogelijk. Al zal het voor de meeste plaatsen wachten zijn tot woensdag of donderdag voor meer regen. 

De zesde dag van de hittegolf, vandaag. En die houdt stevig stand. In Ukkel werd vandaag 31,9 graden gemeten. Lokaal werd het zelfs nog iets warmer. Ook aan de kust bleef het warm met maxima van rond de 30 graden. In de loop van de dag zal het wel bewolkt worden.

Het dagrecord van 14 augustus is alleszins verbroken. In Ukkel is de temperatuur vandaag opgelopen tot 31,9 graden. Het vorige record dateert van 1911, met 31 graden. 

Komende nacht  kan er lokaal al een eerste warmteonweer of verfrissende bui vallen. "Na middernacht kan er een lokale bui vallen ten zuiden van Samber en Maas", zegt weerman Bram Verbruggen. "Tegen de ochtend is een eerste lokale bui in Vlaanderen mogelijk." Maar zeker niet overal zal er regen uit de lucht vallen. Waar precies wel of niet, is moeilijk te zeggen. 

Bram Verbruggen: "Morgen gaat het om lokale buien, die soms intens kunnen zijn, maar op sommige plaatsen blijft het ook gewoon droog"

Videospeler inladen...

Ook maandag worden buien en onweer voorspeld. "Lokaal kan het gaan om een stevige plensbui met onweer", zegt Verbruggen. Wie verwacht dat de hemelsluizen overal zullen geopend worden, zal teleurgesteld zijn. "De buien zullen weinig gestructureerd zijn." Op sommige plaatsen zal het met andere woorden kurkdroog blijven. Het blijft warm met temperaturen rond 26 of 27 graden.

Dinsdag wordt het opnieuw een beetje warmer en zal het overwegend droog zijn met opklaringen. Vanaf woensdag krijgen we frisser en wisselvalliger weer met buien en kans op onweer. Sommige van die buien kunnen behoorlijk stevig zijn. Die regen zal ook niet over het hele land vallen. Het kan lokaal droog blijven. De temperaturen blijven dalen naar het einde van de week toe.

Volgens de huidige voorspellingen duikt het kwik tegen donderdag onder de 25 graden en is de hittegolf dan dus voorbij. Mogelijk is dat zelfs al woensdag het geval. "Dan zal het kantje-boord zijn", zegt Verbruggen. "Van zodra we geen 25 graden Celsius meer halen in Ukkel, komt er een einde aan de hittegolf."

Bekijk hier het meest recente weerbericht:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen