Politie Sint-Niklaas

Dievenbendes markeren huizen met kleine stukjes plastic, politie Sint-Niklaas roept op tot waakzaamheid

In enkele wijken in Sint-Niklaas hebben bewoners kleine stukjes plastic gevonden tussen hun deuren. Vermoedelijk hebben mogelijke dieven die er achtergelaten om te controleren of de bewoners al dan niet thuis zijn. De politie van Sint-Niklaas vraagt buren om een oogje in het zeil te houden, en waakzaam te zijn voor onbekenden in de buurt. 

De politie van Sint-Niklaas roept de bewoners van de stad op om extra waakzaam te zijn voor onbekenden in de buurt. De afgelopen tijd zijn kleine stukjes plastic achtergelaten tussen de deuren van woningen. Waarschijnlijk gaat het om dievenbendes die op die manier willen controleren of de bewoners van die woningen thuis zijn, een bekende methode. 

"In verschillende straten rond Sint-Niklaas worden buurten in de gaten gehouden. We hebben via het buurt- en informatienetwerk gevraagd dat buren waakzaam zijn voor elkaars woningen", zegt commissaris Els De Ridder. 

"Markeren om aanwezigheid te controleren"

Dat de bendes een stukje plastic tussen de deuren steken, is ongezien in Sint-Niklaas. Toch is de methode om een woning te "markeren" zeker niet nieuw, bekende methodieken zijn het gebruik van een tandenstoker of een lucifer. "In deze is het principe als volgt:  zodra de deur open gaat, valt het stukje plastic naar beneden, als het niet op de grond ligt, betekent dat dat de mensen niet thuis zijn", legt commissaris De Ridder uit. 

De vermoedelijke dieven probeerden onder andere tussen de deur van Ann zo'n stukje plastic te steken: "Ik ben 's nachts wakker geworden omdat ik lawaai hoorde onder het raam. We hebben een camera hangen aan de voordeur, de beelden worden gestreamd naar mijn iPad. Daarop zag ik 2 personen iets doen aan mijn voordeur, en toen ik vooraan aan het raam keek zag ik die mensen door de struiken naar de straat lopen. Ik ben heel kwaad geworden, en toen zijn ze gaan lopen. De volgende dag vond ik 2 stukjes plastic tussen de achter- en zijdeur. De stukjes plastic springen onmiddellijk weg zodra je de deur opent. 

Het stukje plastic is een halve centimeter breed en dubbel geplooid. "Het springt onmiddellijk weg zodra je de deur opent. Ik vond de stukjes plastic zo'n 30 centimeter van de grond. Laag genoeg zodat je oog er toch niet op valt."

De stukjes plastic zaten zo'n 30 cm boven de grond, laag genoeg zodat je oog er zeker niet op valt

Ann, getuige

De schrik zit er sinds het voorval goed in bij Ann: "Elke nacht word ik rond 3 of 4 uur wakker, het tijdstip waarop ze hebben toegeslagen."

Tot nog toe concentreren de dieven zich rond een bepaalde wijk in Sint-Niklaas, "maar de ervaring leert me dat ze snel andere buurten in en rond de stad zullen verkennen", rondt commissaris De Ridder af. 

kasto80

Meest gelezen