VK keurt als eerste aangepast coronavaccin van Moderna goed, bij ons groen licht "tegen eind augustus"

Het Britse geneesmiddelenagentschap MHRA heeft het licht op groen gezet voor een coronavaccin van Moderna dat aangepast is aan de omikronvariant van het virus. Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land dat het vaccin goedkeuring geeft. "Normaal komt er eind augustus een goedkeuring in de EU", vertelt vaccinoloog Pierre Van Damme in "De ochtend" op Radio 1.

Het aangepaste vaccin van Moderna - mRNA-1273.214 - werkt zowel tegen de oorspronkelijke coronavariant als tegen de omikronvariant. Uit testen blijkt dat het nieuwe vaccin een betere immuunrespons opwekt dan de "oude" vaccins tegen de BA.4- en BA.5-omikronvarianten die momenteel de ronde doen.

Het Verenigd Koninkrijk wil het nieuwe vaccin gebruiken voor een boostercampagne in het najaar. Maar ook de bestaande vaccins zullen nog gebruikt worden. De gezondheidsdiensten benadrukken dat alle vaccins bescherming bieden.

Europa buigt zich momenteel over 2 dossiers, het nieuw aangepaste vaccin van Pfizer en dat van Moderna

Pierre Van Damme, vaccinoloog

Eind augustus in EU

Ook in de EU zou er spoedig een goedkeuring komen van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). "Europa buigt zich momenteel over 2 dossiers, het nieuw aangepaste vaccin van Pfizer en dat van Moderna", vertelt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) in "De ochtend" op Radio 1.

"Normaal komt er een advies en goedkeuring eind augustus. De Britten hanteren ongeveer dezelfde criteria. Ik verwacht dat het in Europa dus dezelfde richting zal uitgaan."

Herfstcampagne

De timing van de herfstcampagne, de nieuwe boostervaccinaties in ons land, zou berekend zijn op een goedkeuring van de nieuwe vaccins eind augustus, aldus Van Damme. De vaccinoloog is er gerust in dat we vanaf september kunnen boosteren met de aangepaste vaccins. "De aangepaste versie van de vaccins is al in productie. Dat was in 2020 ook het geval. Zo kunnen de producenten meteen met de distrubutie starten als er een goedkeuring is eind augustus."

September en oktober zijn ideale maanden om opnieuw te vaccineren

In ons land zullen eerst de 65-plussers, mensen met een verminderde immuniteit en gezondheidswerkers een nieuwe prik kunnen krijgen. Daarna zal van oud naar jong iedereen tot en met 18 jaar aan de beurt zijn. "De hele volwassen bevolking kan zich dus laten vaccineren. De vaccins zijn nu onderzocht bij 18-plussers. We wachten op onderzoeken voor gebruik bij mensen onder 18 jaar. Op zich kan het nu ook al voor jongeren onder die leeftijd als ze een heel ernstige comorbiditeit of immuunstoornis hebben", vertelt Van Damme.

"September en oktober zijn ideale maanden om opnieuw te vaccineren", zegt Van Damme. "Op die manier bouwen we een versterkte bescherming op, want er wordt tegen het einde van het jaar meer viruscirculatie verwacht. Hoe lang de vaccins goed blijven werken, zal opgevolgd moeten worden. We zien dat de vaccins een lange bescherming bieden tegen hospitalisatie en overlijden. Dat is waar we vooral op mikken en daar kunnen we zeker op rekenen."

Beluister hier het volledige gesprek met Pierre Van Damme in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen