Nicolas Maeterlinck

Bloementapijt Brussel houdt (ondanks hitte) goed stand: "Het kon niet worden besproeid"

De bloemen van het Brussels Bloementapijt hebben de hitte overleefd, meer nog: volgens de ontwerper van het Bloementapijt was het het mooiste ooit. "Door de hitte zijn de bloemen beginnen te drogen en de kleuren zijn behouden", zegt ontwerper Koen Vandenbussch.

Nog tot vanavond kan je in Brussel naar het grootste Bloementapijt ter wereld gaan kijken, daarna verdwijnen de 500.000 bloemen onherroepelijk naar de composthoop. Een verplaatsing naar de Grote Markt is de moeite, zegt ontwerper Koen Vandenbussche, want dit Bloementapijt is volgens hem het mooiste ooit:"Natuurlijk waren we op ons hoede voor wat de zon en de hitte met de bloemen zouden doen, maar tot onze grote verbazing droogden de bloemen prachtig uit, en daarbij zijn de kleuren heel mooi behouden."

Zo zag het bloementapijt er uit tussen 13:00 en 14:00 uur:

Videospeler inladen...

Het tapijt is de voorbije dagen niet besproeid: "Eenmaal het tapijt ligt, blijft het behouden, en kan het niet besproeid worden", aldus Vandenbuscche

Voor het Bloementapijt zijn er 500.000 bloemenhoofdjes geplukt en op de Grote Markt neergelegd. "Dat is een gigantisch aantal, maar normaal voor het Brusselse bloementapijt, het is dan ook het grootste ter wereld. Omdat we in Oost-Vlaanderen zoveel bloemenkwekers hebben, vooral van dahlia's en begonia's dan, is het ook geen probleem om aan dat aantal te raken", zegt Vandenbussche.

Composteren

Vanavond moet het Bloementapijt onherroepelijk weg, een firma komt ze dan ophalen om ze te composteren. Wie dus hoopte op een hoopje droge bloemblaadjes, is eraan voor de moeite. 

Zoek de verschillen: het bloementapijt op de Brusselse Grote Markt in 1971 en nu:

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen