Tor Erik Schrøder / NTB

Bioloog die walrus Freya volgde bij doortocht in Nederland verbolgen dat dier dood moest: "Ze deed het nog goed"

In Noorwegen is er veel ophef omdat dierenartsen walrus Freya hebben laten inslapen. Die grote wijfjeswalrus hing al een tijdje rond in de haven van de Noorse hoofdstad Oslo en veroorzaakte daar overlast. Ook in Nederland kregen ze Freya op bezoek. "Wij vinden het niet de juiste oplossing om een dier te doden, als het te lastig wordt voor de mens."

In Nederland kennen ze Freya als een avontuurlijke walrus. "Walrussen leven normaal gezien veel noordelijker in het poolgebied, maar deze is doorheen de hele Waddenzee getrokken, dus langs Denemarken en Duitsland tot in Nederland", zegt bioloog Sander van Dijk van zeehondencentrum Pieterburen in Nederland in "De ochtend" op Radio 1. 

In Oslo was Freya een attractie geworden voor veel bezoekers. Mensen bleven - tegen de richtlijnen in - het dier opzoeken en hielden daarbij geen afstand. Dat zorgde volgens de Noorse autoriteiten voor gevaarlijke situaties, want wat als de walrus zich plots zou verdedigen? Daarnaast beschadigde Freya bootjes in de haven door erop te gaan liggen. Dat wekte ergernis bij de eigenaars. 

"Het is typisch gedrag voor walrussen om aan land te komen om uit te rusten. Meestal is dat op ijsschotsen of op rotskusten. Maar als ze hier dan een bootje zien of een rustige kade, dan klimmen ze daar op", zegt Van Dijk.

Door de stress die het dier zou hebben ondervonden van de mensen, ging het volgens de Noorse dierenartsen steeds minder goed met haar. Uiteindelijk werd beslist om haar te laten inslapen, omdat ze een gevaar vormde voor zichzelf en de mensen. 

Bekijk hier beelden van walrus Freya in de haven van Oslo:

Videospeler inladen...

"Niet de beste oplossing"

Sander van Dijk vindt het doden van de walrus een zeer drastische maatregel. "Als mensen geen afstand houden, ontstaat er wel een situatie waarin je moet ingrijpen, maar of dit dan de beste oplossing is? Wij vinden in ieder geval van niet." 

"Wij kennen Freya als een dier dat zich niet veel leek aan te trekken van mensen. De lokale autoriteiten moesten er wel voor zorgen dat de mensen op afstand bleven en dat gebeurde ook. Ze zocht hier ook rustige plekjes op. Zo heeft ze in Den Helder een week in de basis van de koninklijke marine verbleven. Daar komt niemand en daar zat ze op een onderzeeër uit te rusten."

Beluister hier het volledige gesprek met Sander van Dijk in "De ochtend" op Radio 1:

"Bij ons heeft ze geen agressief gedrag vertoond. Maar wij weten niet hoe het in Oslo was. Als een walrus zich wil verdedigen, heb je het over een dier van honderden kilo's. Dat kan wel gevaarlijk zijn. Toch vraag ik mij af hoe de Noren dat dan voor zich zagen, want die walrus zit meestal dicht bij het water en zal proberen gewoon het water in te gaan als die zich bedreigd voelt."

Volgens Van Dijk zijn er andere oplossingen. Zo hebben ze het in het Verenigd Koninkrijk anders aangepakt. "Daar hebben ze vorige zomer hetzelfde voorgehad, maar met een andere walrus, Wally. Wally zat ook in kleine havens op kleine bootjes, maar uiteindelijk is het daar wel gelukt om hem uit die havens te loodsen. Eén haven bouwde ook een speciaal ponton. Dat heeft ook een tijdje geholpen. Dus er zijn wel andere manieren."

"Wij zijn vooral bang dat het een precedent wordt. Als het lastig wordt tussen natuur en mens, dan legt de natuur het loodje, dan legt het dier het loodje. Dat is niet ok. Een dier laten inslapen kan enkel om het dier uit zijn lijden te verlossen, maar Freya leek het nog best goed te doen."

Walrus Wally deed vorige zomer kleine havens aan in het Verenigd Koninkrijk. Hij kon wel gered worden.
Joann Randles/Cover-Images.com

Meest gelezen