2014 David M. Benett

"And it’s goodbye from me, goodbye": BBC-presentator Jeremy Paxman houdt op met "University Challenge"

Na bijna 29 jaar stopt de bekende Britse tv-presentatorJeremy Paxman met de moeilijke BBC-kennisquiz "University Challenge", om gezondheidsredenen. Paxman lijdt aan de ziekte van Parkinson. Hij was eerder de beruchte, kritische interviewer van het politieke magazine "Newsnight".

Twee teams studenten van verschillende universiteiten die het tegen elkaar opnemen: dat kennen we van "De campus cup". "University Challenge" op de BBC is next level, met vragen voor bollebozen over plantkunde, de minder bekende personages uit de toneelstukken van Shakespeare of pakweg rivieren in Indonesië. "University Challenge" wordt al 60 jaar uitgezonden, eerst op ITV en daarna op de BBC. 

PA Media

Jeremy Paxman was bijna 29 jaar de strenge quizmaster van "University Challenge" die de vragen onderkoeld maar in een verschroeiend tempo op de teams afvuurde.  En bepaald kritisch was voor foute antwoorden.  Nu houdt hij ermee op. Paxman is 72; vorig jaar werd bij hem de ziekte van Parkinson vastgesteld. “Ik had het geluk om met een geweldig team te werken en om de best blokkende breinen van het land te ontmoeten. Dat geeft me hoop voor de toekomst,” reageert Paxman.

De laatste aflevering van "University Challenge" met Jeremy Paxman zal volgende zomer worden uitgezonden. Hij nam na elke aflevering op een bijzondere manier afscheid, blijkt uit deze compilatie. 

Jeremy Paxman raakte vooral bekend als politieke interviewer van het BBC-magazine Newsnight, dat hij een kwarteeuw lang presenteerde van 1989 tot 2014. Hij was een scherpe interviewer die zijn gasten vaak het vuur aan de schenen legde. Zoals minister van binnenlandse zaken Michael Howard in 1997, die ontwijkend bleef antwoorden op twaalf (!) keer dezelfde vraag van Paxman, met name of de minister druk had uitgeoefend op het hoofd van het gevangeniswezen.   

Meest gelezen