Activisten vertrappelen bloementapijt op Brusselse Grote Markt

Drie jonge vrouwen hebben een deel van het bloementapijt op de Grote Markt in Brussel vertrappeld. Ze wilden oproepen tot verzet tegen het kapitalisme en aandacht vragen voor de bescherming van het milieu.

De activistes behoren tot het Brusselse collectief "Anonyme". Ze droegen een zwart spandoek met de boodschap: "De kapitalisten vernielen onze wereld. Kom nu in opstand." 

Twee personeelsleden van het evenement begeleidden de vrouwen samen met politieagenten naar de uitgang. In 2018 was er een gelijkaardige actie op het bloementapijt. Toen waren de vrouwen naakt en protesteerden ze tegen de opsluiting van kinderen in gesloten migrantencentra. 

Het bloementapijt was afgelopen vrijdagochtend door zo'n 100 mensen aangelegd. Zowat 20.000 mensen hebben het bloementapijt bewonderd vanop de balkons van het stadhuis. 

Grote hitte

Er werd gevreesd dat de geplukte bloemen de grote hitte niet zouden overleven. Maar het tapijt heeft de hitte goed doorstaan, zegt Koen Vondenbusch de ontwerper van het tapijt. "Wonder boven wonder was het een ideale editie met een prachtig bloementapijt. Door de warmte is het vocht uit de bloemen gegaan, maar de kleur is wel gebleven."

Meest gelezen