Gripas Yuri/ABACA

Biden ondertekent zwaarbevochten klimaat-, zorg- en belastingwet

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn handtekening gezet onder een zwaarbevochten wet die draait om klimaat-, belasting- en gezondheidszorgmaatregelen. Beide kamers van het parlement gingen onlangs akkoord na anderhalf jaar van onderhandelingen.

Het pakket ter waarde van 430 miljard dollar zorgt voor de "grootste stap ooit op het gebied van klimaat", aldus Biden. Hij zei dat zijn beleid gaat om het brengen van welvaart aan gewone huishoudens, werkgelegenheid en het beschermen van democratie. Het moet Amerikaanse gezinnen steun bieden nu de kosten voor zaken als energie en medicijnen stijgen. 

Verzekerde ouderen gaan volgens Biden bijvoorbeeld veel minder betalen voor medicijnen op recept, maximaal 2.000 dollar per jaar. Grote bedrijven gaan dan weer veel meer belasting betalen, verzekerde hij.

Het pakket is mede door verzet vanuit zijn eigen Democratische Partij afgezwakt, maar Biden tekende de wet omringd door klappende medewerkers met een grote glimlach.

Meest gelezen