Natuurpunt

Eekhoorns krijgen nog meer boombruggen in Essen om veilig de weg over te steken

In Essen komen er extra boombruggen om eekhoorns veilig de weg te laten oversteken. Het gaat om dikke touwen die over de weg worden gespannen tussen de kruinen van de bomen. Die zijn er al op zes plaatsen, met succes. 

Op 6 plaatsen in Essen waren er al boombruggen voor eekhoorns. Dat zijn dikke touwen die over de weg tussen bomen worden gespannen. Nu gaat de gemeente er nog meer installeren.  "4 jaar geleden hebben we de plaatsen voor de boombruggen bepaald, samen met Natuurpunt, aan de hand van gegevens over doodgereden eekhoorns", zegt schepen voor Leefmilieu Helmut Jaspers (Vooruit). "Maar er zijn nog plaatsen in onze gemeente waar er meldingen van doodgereden dieren blijven komen, of waar veel eekhoorns passeren. Dat is onder meer in de Dreef in het centrum en in de omgeving van de Vijverlaan in Wildert." 

De boombruggen zullen deze week geplaatst worden in samenwerking met Regionaal Landschap De Voorkempen. "De bestaande bruggen worden dan ook effectief gebruikt", zegt Jaspers. "Dat is gebleken op basis van waarnemingen met wildcamera's door het Regionaal Landschap."

Ook aandacht voor andere dieren

Op andere plaatsen in de gemeente zijn er ook amfibietunnels voor padden, kikkers en salamanders. "Samen met Natuurpunt hebben we daarnaast ook nog een actie om mensen aandacht te vragen voor egels. We vragen hen om hun tuinafsluitingen natuurlijk te houden, door bijvoorbeeld hagen te planten, of egelpoortjes te voorzien in andere afsluitingen. Zo kunnen de egels makkelijker van de ene naar de andere tuin."

Meest gelezen