2016 Getty Images

"Missing in action": Britse premier Boris Johnson onder vuur na tweede vakantie op korte tijd 

Opnieuw zorgt de Britse premier Boris Johnson voor ophef. Voor de tweede keer in twee weken tijd is Johnson op reis, terwijl de Britten gebukt gaan onder stijgende inflatie en piekende energieprijzen. De premier is ook nauwelijks nog te bespeuren op het politiek toneel. Boris Johnson is nog premier van het Verenigd Koninkrijk tot 6 september, al lijkt hij volgens Britse media in zijn hoofd al premier af te zijn.

Begin juli hield Boris Johnson nog hardnekkig vast aan zijn positie als premier van het Verenigd Koninkrijk. Volgens Britse media is het duidelijk geworden dat de premier de knop volledig heeft omgedraaid en dat Johnson mentaal al afscheid heeft genomen van zijn positie. Het bewijs zou een tweede vakantie in twee weken tijd zijn waarop Johnson is vertrokken. Dat stoot toch tegen de borst van heel wat Britten. Er wordt de premier verweten dat hij niet op post is terwijl de Britse bevolking lijdt onder een stijgende inflatie en steeds hogere energieprijzen. Vanuit het kabinet van Johnson klinkt het dat het aan de toekomstige premier zal zijn om de crisis aan te pakken en niet aan Johnson.

Ook vanuit de oppositie, voornamelijk de Labour-partij, komt er kritiek. Johnson wordt ervan beschuldigd zijn laatste weken als premier te beschouwen als "één groot feest". "De laatste maanden lijkt het weinig uit te maken of de premier op kantoor is of op vakantie", klinkt het. Op de vraag of zijn vakantie een paar weken had kunnen wachten, antwoordde de woordvoerder van de premier: "Ik kan niet ingaan op de beslissing over tijdstippen, maar hij is deze week met vakantie. Hij zal dit weekend terug zijn."

De woordvoerder verdedigde de keuze van Johnson om op vakantie te vertrekken en zegt dat de premier "op de hoogte blijft van alle dringende zaken en beslissingen zal nemen, met name over de nationale veiligheid." De woordvoerder zei niet waar Johnson op vakantie is,  maar hij is gefilmd met zijn vrouw Carrie in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene (zie tweet hieronder). Eerder ging het paar al op huwelijksreis naar Slovenië. Hij benadrukte ook dat Johnson de reis zelf zou hebben betaald.

Knalgele verhuiswagens

Na zijn reis in Griekenland zal Johnson zijn zinnen moeten zetten op zijn verhuis uit 10 Downing Street, de ambtswoning van de premier in hartje Londen. Het is nog niet duidelijk of Johnson na zijn vakantie nog zal terugkeren naar zijn appartement in Downing Street. Gisteren werden daar al knalgele verhuiswagens gezien. Vanaf 5 september wordt duidelijk wie de nieuwe premier wordt van het Verenigd Koninkrijk: Rishi Sunak of Liz Truss.

Een verhuiswagen staat voor de ambtswoning van de Britse premier.
AFP or licensors

Meest gelezen