Foto's: Heidebloem
Bastien Altdorfer

Eerste elektrische lijnbus in Limburg, bij busbedrijf Heidebloem in Lanaken

Het busbedrijf Heidebloem uit Lanaken heeft de eerste elektrische lijnbus in Limburg in gebruik genomen. Het busbedrijf werkt als onderaannemer voor vervoersmaatschappij De Lijn. De eerste e-bus reed afgelopen donderdag uit, tussen Hasselt, Lanaken en Maastricht.  

Busbedrijf Heidebloem uit Lanaken heeft donderdag de eerste elektrische lijnbus in gebruik genomen. Maar de komende weken komen daar nog eens 10 e-bussen bij. "Wij verkleinen onze vloot van dieselbussen voor het openbaar vervoer en vervangen ze door elektrische voertuigen, omdat die geen uitstoot hebben", vertelt CEO Phillippe Samyn van Heidebloem. "Tegen eind september zullen er in Lanaken 11 van die elektrische voertuigen zijn." 

De bussen zijn uitgerust met 2 ton aan batterijen, en hebben per laadbeurt een bereik van 300 kilometer. "90 procent van onze diensten voor De Lijn kunnen we daarmee uitvoeren", gaat Samyn verder. "We zullen de bussen 's nachts opladen, dat duurt zes uur ongeveer. Maar zullen de komende maanden bekijken of het ook nodig is om ze, tussen de ritten door, ook overdag op te laden. Daar zullen we ons op moeten organiseren. "

Comfortabele bussen

De e-bussen zijn niet alleen beter voor het milieu, ze vergroten ook het comfort voor de reizigers, benadrukt Samyn. "Ze zijn stil, ze hebben grotere ramen en lage vloeren, en ze zijn voorzien van USB-poorten om een laptop op aan te sluiten. En ze zijn ook uitgerust met camera's om dode hoekongevallen te voorkomen." 

Nog meer e-bussen

Vanaf het voorjaar van 2023 zal vervoersmaatschappij De Lijn zelf ook elektrische voertuigen in gebruik nemen in Limburg. Het gaat om een twintigtal e-bussen, die zullen uitrijden vanaf de stelplaats in Genk.

Meest gelezen