Jerôme Callebaut tijdens een van zijn cursussen

Geneeskundestudent redt leven van 14-jarige voetballer uit Zottegem: "Elke sportclub moet een AED-toestel aanschaffen"

"Elke sportclub moet een automatische defibrillator aanschaffen". Dat is de opmerkelijke oproep van Jerôme Callebaut. De student geneeskunde redde vorige week het leven van de 14-jarige voetballer Gilian De Wolf. Die kreeg een hartstilstand op training bij zijn club KSV Zottegem. Met behulp van het aanwezige AED-toestel kreeg Callebaut het hart van Gilian opnieuw aan de praat. "Een defibrillator is veel goedkoper dan clubs denken", zegt Jerôme Callebaut, die zelf ook reanimatieopleidingen geeft.

Het was tijdens een voetbaltraining bij zijn club KSV Zottegem dat de 14-jarige Gilian De Wolf een hartstilstand kreeg. "Enkele mensen hadden de reanimatie al correct opgestart en de 112 verwittigd", vertelt Jerôme Callebaut. Callebaut is student geneeskunde en speler van de eerste ploeg van Zottegem. "Ik was ook aanwezig op de club en heb de reanimatie overgenomen."

Een AED-toestel analyseert zelf het hartritme en op basis daarvan beoordeelt het toestel of er al dan niet een schok moet toegediend worden, wat bij Gilian het geval was
Jerôme Callebaut, student geneeskunde

"Ik heb meteen enkele mensen om een AED-toestel gestuurd, een automatisch externe defibrillator is dat. Gelukkig hebben we er zo eentje hangen in de club." Met behulp van het toestel slaagt Callebaut erin om het hart van Gilian opnieuw aan de praat te krijgen. 

"Je moet zo'n AED-toestel gewoon aanzetten en dan zegt het wat je moet doen. De 112 bellen, hoe je de elektroden moet aanbrengen enzovoort. Het analyseert zelf het hartritme en op basis daarvan beoordeelt het toestel of er al dan niet een schok moet toegediend worden. Bij Gilian was dat het geval en dat heeft het toestel dan ook gedaan."

Mirakel

Gilian herstelt momenteel in het UZ Gent. "Ik ben hem gaan bezoeken en hij stelt het heel goed. Hij is nog wat verward, maar verder is hij er zeer goed aan toe. Een mirakel, amper twee dagen na zo'n gebeurtenis.

Het voorval met Gilian bewijst dat elke club zo'n defibrillator moet hebben

Jerôme Callebaut, student geneeskunde

Het voorval met Gilian bewijst nog maar eens het belang van een defibrillator, zegt Callebaut. "Ik pleit er heel hard voor dat elke club zo'n toestel aanschaft. Het is nu heel toevallig dat ik zelf bij een reanimatie betrokken was, want ik ben al langer bezig met opleidingen. Vooral op regionaal vlak, maar ik wil het graag uitbreiden."

30 à 35 euro per maand

De perceptie rond zo'n toestel houdt clubs nog te vaak tegen om er eentje aan te schaffen. "Veel clubs denken dat het te duur is", zegt Callebaut. Eentje aankopen kost al snel tussen de 4000 en 6000 euro, maar tegenwoordig kan je ze ook leasen. Dat kost dan 30 à 35 euro per maand. En je kan er levens mee redden."

De inspiratie om cursussen te geven, haalde Callebaut op het EK vorig jaar. Toen kreeg de Deense voetballer Christian Eriksen een hartstilstand tijdens een wedstrijd. "Die gebeurtenissen hebben mij ertoe aangezet om er iets mee te doen. Toen ben ik gestart met het geven van basisopleidingen voor clubs en verenigingen, hoe ze zo'n defibrillator moeten gebruiken."

kasto80

Meest gelezen