Laatste Franse militairen na 9 jaar weg uit Mali na steeds grotere spanningen met militaire junta

Na 9 jaar zijn de laatste Franse troepen vertrokken uit het West-Afrikaanse land Mali. Sinds 2013 waren de troepen er aanwezig om de Malinese regering te helpen om extremistische moslimbewegingen in het land te verdrijven. Door de spanningen met de huidige Malinese militaire junta is het volgens de Franse regering onmogelijk geworden om de troepen in Mali te houden.

De laatste Franse troepen hebben de grens overgestoken tussen Mali en buurland Niger. Zes maanden geleden heeft de Franse president Emmanuel Macron aangekondigd dat Frankrijk al zijn troepen uit het land zou terugtrekken na spanningen met de regerende junta. Die spanningen zijn ontstaan na twee staatsgrepen en omdat Mali meer toenadering zoekt naar Rusland om te helpen tegen gewapende groeperingen gelinkt aan Islamitische Staat (IS) en de terreurgroep Al Qaeda. 

Ondanks de terugtrekking "blijft Frankrijk betrokken in de bredere Sahelregio, de Golf van Guinee en het Tsjaadmeer met alle partners die zich inzetten voor stabiliteit en de strijd tegen het terrorisme", klinkt het in een verklaring. De focus zal nu liggen in buurland Niger, met name de regio grenzend aan Burkina Faso. Zo'n 1.000 troepen zijn er nu gestationeerd in de hoofdstad Niamey. Zo'n 700 tot 1.000 andere troepen zijn overgebracht naar Tsjaad. 

Macron en andere Europese leiders hebben herhaaldelijk gezegd dat de militaire terugtrekking uit Mali niet zal leiden tot het in de steek laten van de mensen in de Sahelregio in hun strijd tegen islamitische extremisten. 

Archieffoto: Franse militairen op patrouille in Timboektoe, in het noorden van Mali.
AFP or licensors

Twee staatsgrepen en Wagner-huurlingen

Op vraag van Mali kwamen Franse troepen in 2013 helpen om een offensief van de etnische separatistische Tuareg-beweging neer te slaan, in het noorden van het land onder "Operatie Serval". Die beweging was gelinkt met een tak van Al Qaeda. Later werd die militaire operatie omgedoopt tot "Operatie Barkhane". De Franse troepen werden ingezet om islamitische extremisten van de macht te verdrijven in Mali en de wijdere Sahelregio.

Na een staatsgreep in augustus 2020 greep kolonel Assimi Goïta de macht in Mali. Goïta pleegde een tweede staatsgreep door de leiders van de overgangsregering te ontslaan en zichzelf de macht toe te eigenen. Sindsdien loopt de relatie tussen Mali en Frankrijk stroef.  Begin dit jaar werd de Franse ambassadeur nog het land uitgezet.

Bovendien kan Frankrijk ook niet lachen met de inzet van huurlingen van de beruchte Russische Wagner-groep in Mali. Ook de Europese Unie is niet opgezet met de inzet van de huurlingen en had in juli besloten om de door de EU-geleide militaire taskforce Takuba terug te trekken uit Mali. De VN-missie Minusma blijft met 15.000 troepen wél aanwezig in het West-Afrikaanse land.

De drie mannen rechts in de foto zijn huurlingen van de Wagner-groep.

BEKIJK - De militaire leiders in Mali keerden Frankrijk de rug toe en zochten hulp bij Russische huurlingen ("Terzake" 16/2/2022):

Videospeler inladen...

Meest gelezen