2022 Daniele Venturelli

Italiaanse filmster Gina Lollobrigida wil op 95-jarige leeftijd senator worden

De Italiaanse actrice Gina Lollobrigida heeft in de Italiaanse krant Corriere della Sera verklaard dat ze zich kandidaat wil stellen als senator bij de vervroegde verkiezingen van volgende maand. De filmlegende, die in juli 95 werd, komt op voor de nieuwe links-eurosceptische partij Italia Sovrana e Popolare (ISP), omdat ze naar eigen zeggen "genoeg heeft van ruziemakende politici die niets doen".

Lollobrigida maakte haar ambitie dit weekend bekend in een interview met de krant Corriere della Sera. Ze komt op voor de Italia Sovrana e Popolare (ISP), een gloednieuwe partij die is ontstaan uit de fusie van een aantal kleinere fracties van populistische, communistische en eurosceptische insteek. Samen vormen ze een anti-establishmentpartij die zich afzet tegen de huidige gang van zaken. De partij hekelt onder andere het sturen van wapens naar Oekraïne en het "oorlogszuchtige atlanticisme" van de NAVO en de Europese Unie.

Lollobrigida op haar 95e verjaardag vorige maand
2022 Daniele Venturelli

Lollobrigida besloot om zich kandidaat te stellen voor het senatorschap omdat ze het "beu is om politici te horen ruziën zonder ooit ter zake te komen." Hoewel ze vorige maand 95 is geworden, blaakt ze nog van energie die ze naar eigen zeggen "voor belangrijke dingen, zoals mijn land" wil gebruiken. 

"Ik zal vechten zodat de mensen zelf kunnen beslissen over zaken zoals gezondheid en justitie. Italië is er slecht aan toe, ik wil iets goeds en positiefs doen." Ze zei dat ze het werk van oud-premier Mario Draghi "respecteerde", maar dat ze het niet eens was met zijn beleid.

Volgens correspondente Andrea Vreede maakt Lollobrigida niet echt een kans om senator te worden. Beluister hier het volledige gesprek in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Ik ben het beu om politici te horen ruziën zonder ooit ter zake te komen
Gina Lollobrigida

Als haar grootste inspiratie citeert ze Mahatma Gandhi, die ze bewondert voor zijn "manier van doen en zijn geweldloosheid". Daarnaast beklemtoonde ze haar vriendschap met Indira Ghandi, de eerste vrouwelijke premier van India. "Ik zag haar elke keer dat ze naar Rome kwam. Ze was een buitengewone vrouw." 

Het is niet de eerste keer dat Lollobrigida de politiek probeert in te gaan. In 1999 deed ze zonder succes mee aan de Europese parlementsverkiezingen als kandidaat voor de Democratische Partij.

Lollobrigida tijdens haar vorige campagne in 1999.
2007 AP

Ster tijdens Golden Age of Hollywood

Gina Lollobrigida maakte in de jaren 50 en 60 furore als een van de grootste sterren van de Golden Age of Hollywood. Als Europese tegenhangster van Marilyn Monroe werd ze al snel tot internationaal sekssymbool gebombardeerd. Ze is vooral bekend van films als "De Klokkenluider van Notre Dame" en "Solomon en Sheba". Later bouwde ze ook nog een carrière in de fotojournalistiek uit. In 1970 wist ze voor een primeur te zorgen door Fidel Castro, toenmalig leider van Cuba, te strikken voor een exclusief interview.

Lollobrigida is altijd een zeer actieve ambassadeur van Italië geweest. Omwille van haar vele liefdadigheidsinitiatieven wordt La Lolla dan ook op handen gedragen door het Italiaanse publiek. In 2013 verkocht ze haar juwelencollectie om met de opbrengst van 5 miljoen euro het onderzoek naar stamceltherapie te stimuleren.

Eerst de kiesdrempel halen

Voor de partij van Lollobrigida, de ISP, zal het vooral zaak zijn om de kiesdrempel van 3 procent te halen.

In Italië vinden op 25 september vervroegde verkiezingen plaats nadat de regering van nationale eenheid onder leiding van Mario Draghi in juli was ingestort. 

Momenteel scoren vooral de rechtse partijen, zoals de Broeders van Italië van Giorgia Meloni, de Lega van Matteo Salvini en Forza Italia van voormalig premier Silvio Berlusconi goed in de peilingen.

Meest gelezen