Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Johnny Depp richt zich voorlopig op de Europese film- én muziekindustrie, Hollywoodcomeback lijkt nog niet aan de orde

Ruim twee maanden na de rechtszaak tegen zijn ex-vrouw Amber Heard lijkt het de goede kant uit te gaan met de carrière van acteurJohnny Depp. Althans in Europa: na een drukke Europese muziektour met de Britse gitarist Jeff Beck is de acteur nu in Frankrijk voor zijn eerste filmopnames in jaren. Daarna trekt hij naar Italië waar hij voor het eerst in 25 jaar opnieuw een film zal regisseren. En terwijl het in Hollywood oorverdovend stil blijft, zou de steracteur een nieuwe deal getekend hebben bij het Franse luxemerk Dior.

Depp vs. Heard

Op 1 juni kwam er een einde aan de fel gemediatiseerde rechtszaak tussen Johnny Depp en zijn ex-vrouw Amber Heard. De bal ging in 2018 aan het rollen toen Heard in een opiniestuk in de krant The Washington Post schreef dat ze een slachtoffer is van huiselijk geweld. Hoewel Depps naam niet vernoemd werd, klaagde hij haar aan omdat ze zijn carrière en imago schade had toegebracht. 

Depp eiste 50 miljoen dollar schadevergoeding, Heard diende op haar beurt een tegenklacht in en eiste het dubbele: 100 miljoen dollar. Uiteindelijk kwam Depp als grote winnaar uit de rechtszaak. De jury oordeelde dat alle elementen van laster bewezen werden en veroordeelde Heard tot het betalen van een schadevergoeding 15 miljoen dollar. Zelf kreeg de actrice een schadevergoeding van 2 miljoen dollar omdat een van Depps advocaten haar verhalen "verzinsels" had genoemd.

"De jury heeft mij m'n leven teruggegeven", klonk het na de uitspraak op 1 juni opgelucht bij Johnny Depp. Maar is dat wel zo en hoe ziet dat leven er ondertussen uit?

Het omschrijven als "business as usual" zou te kort door de bocht zijn. Voor het proces wist de acteur de ene grote Hollywoodrol na de andere in de wacht te slepen, maar dat blijft voorlopig nog uit. 

In Europa lijkt het wel de goede kant uit te gaan met de carrière van de man die bekend is voor zijn rollen in "Sweeney Todd" en "Edward Scissorhands" en als kapitein Jack Sparrow in de "Pirates of the Carribean"-franchise. 

Voor de camera in Frankrijk, achter de camera in Italië

In Hollywood lijkt de acteur voorlopig niet welkom, maar dat wil niet zeggen dat hij niet meer te zien zal zijn op het grote scherm. Op dit moment is Depp in Frankrijk voor de opnames van "Jeanne du Barry", een film die vrij gebaseerd is op het leven van Marie-Jeanne Bécu (1743-1793), een beroemde maîtresse van Lodewijk XV van Frankrijk. Depp zal daarin de rol van Louis XV vertolken. 

"Jeanne du Barry" is een film van het Franse productiehuis Why Not Productions, die ook verantwoordelijk was voor "De rouille et d'os" met Matthias Schoenaerts en Marion Cotillard in de hoofdrollen en de Oscar-genomineerde film "Un prophète". De film wordt geregisseerd door Maïwenn (Le Besco), de Française neemt ook de hoofdrol van Marie-Jeanne Bécu op zich.

Gisteren geraakte ook bekend dat Depp voor de eerste keer in 25 jaar zelf nog eens een film zal regisseren. Ook hiervoor blijft de acteur in Europa. In een interview met The Hollywood Reporter kondigde hij zelf aan dat hij achter de camera zal staan voor "Modigliani", een film over het leven van Amedeo Clemente Modigliani, een Italiaans kunstschilder en beeldhouwer.

Depp zal de film maken in samenwerking met de Amerikaanse steracteur Al Pacino en de Iraanse producer Barry Navidi. Die laatste twee werkten samen ook al aan "The Merchant of Venice" (2004), "Wilde Salomé" (2011) en "Salomé" (2013). Volgens The Hollywood Reporter zijn de opnames gepland in de lente van 2023.

"Modigliani" wordt een productie van de Europese tak van Infinitum Nihil, het productiehuis van Johnny Depp zelf. Het huis was onder meer verantwoordelijk voor "Minimata" (2020), een film over oorlogsfotograaf Eugene Smith, een rol die Depp zelf vertolkte. Dat was overigens de laatste keer dat hij op het witte doek te zien was.

Depp is niet aan zijn proefstuk toe, in 1997 regisseerde hij al "The Brave", een langspeelfilm over een Amerikaanse Indiaan met weinig geluk die net uit de gevangenis is vrijgelaten en de kans krijgt om de hoofdrol te spelen in een snuff-film. De hoofdrollen in "The Brave" zijn weggelegd voor Depp zelf en Marlon Brando. 

Europese tours met Jeff Beck en Hollywood Vampires

Johnny Depp is niet alleen acteur en regisseur, maar ook muzikant. Minder dan een week na het proces stond hij al op het podium in York in het Verenigd Koninkrijk met rockgitarist Jeff Beck. Op 15 juli bracht het duo een album uit getiteld "18". Een naam die volgens de artiesten verwijst naar de jeugdigheid en creativiteit die ze ontdekt hebben tijdens het maken van het album.

Op 25 juli hebben Beck en Depp hun Europese tournee afgesloten in Parijs. In het najaar gaat Beck solo op tournee in de Verenigde Staten. Hij kondigde ook aan dat er verschillende gastartiesten zouden langskomen, maar of ook Depp z'n opwachting zal maken, valt nog af te wachten.

Jeff Beck en Johnny Depp - "This is a song for miss Hedy Lamarr" (Officiële videoclip)

Maar dat is niet het enige muzikale project van Johnny Depp. Hij zingt en speelt ook gitaar bij Hollywood Vampires, een Amerikaanse supergroep die in 2012 werd opgericht door Alice Cooper, Johnny Depp zelf en Aerosmith-gitarist Joe Perry.

De rockband bracht twee studioalbums uit met gastoptredens van onder meer Paul McCartney, Dave Grohl en Christopher Lee. Depp zingt en speelt gitaar bij Hollywood Vampires. Eind juni kondigde de band een nieuwe zomertournee aan voor 2023. Ook dat wordt een Europese tour.

Johnny Depp en Tommy Henriksen tijdens een optreden van Hollywood Vampires in Herborn in Duitsland op 29 mei 2016.

Terugkeer als Grindelwald in "Fantastic Beasts"?

In de Verenigde Staten blijft het ondertussen oorverdovend stil rond de steracteur. Een Hollywoodcomeback lijkt voorlopig niet aan de orde, al beginnen de eerste geruchten de ronde te doen.

Nadat Depp in opspraak kwam over het vermeende huiselijke geweld tegenover zijn ex-vrouw, moest hij de rol van slechterik Gellert Grindelwald in de "Fantastic Beasts"-franchise (een Harry Potter-prequel) afstaan aan de Deense acteur Mads Mikkelsen. Depp vertolkte de rol in de eerste twee films van de reeks, Mikkelsen nam de rol over in het derde deel: "Fantastic Beasts: The secrets of Dumbledore".

Of er een vierde film komt in de reeks is nog niet duidelijk, maar indien dat het geval is, zou Depp misschien opnieuw de rol van Grindelwald op zich kunnen nemen. Ook vervanger Mads Mikkelsen houdt rekening met dat scenario. "De zaken liggen helemaal anders, nu hij de rechtszaak gewonnen heeft", zei Mikkelsen tijdens het Sarajevo filmfestival in Bosnië en Herzegovina. "We zullen zien of hij terugkomt, het zou kunnen. Ik ben alleszins een grote fan van Johnny, het is een geweldige acteur."

Mads Mikkelsen als Gellert Grindelwald in "Fantastic Beasts: The secrets of Dumbledore", de derde film in de "Fantastic Beasts"-reeks.

Een terugkeer van Depp lijkt echter weinig waarschijnlijk, vooral omdat de kans klein is dat er een vierde film komt: de laatste "Fantastic Beasts"-film bleef onder de verwachtingen in de box office. Indien er toch een vervolg komt, lijkt de kans ook klein dat Depp effectief zou terugkeren. De filmmakers bij filmstudio Warner Bros keerden de acteur duidelijk en met stevige taal de rug toe.

Hetzelfde geldt overigens voor Walt Disney Pictures, de studio achter de "Pirates of the Carribean"-films, waarin Depp het populaire personage kapitein Jack Sparrow belichaamt. Wat er met Sparrow zal gebeuren in de volgende film is nog onduidelijk, maar producer Jerry Bruckheimer liet al weten dat er gesprekken lopen met de Australische actrice Margot Robbie om de hoofdrol te spelen in de nieuwe "Pirates"-film.

Nieuwe miljoenendeal met Frans luxemerk Dior

Maar niet iedereen heeft Depp als een steen laten vallen. In tegenstelling tot Warner Bros en Disney is het Franse luxemerk Dior de acteur altijd blijven steunen, zelfs tijdens het proces tegen Amber Heard. Ondertussen zou Depp, die al sinds 2015 het gezicht is van het parfum "Sauvage", zelfs een nieuw contract getekend hebben bij Dior.

Eind juli deelde Dior op Instagram een filmpje waarin te zien is dat modefotograaf Greg Williams  in Parijs aanwezig was bij het laatste optreden van de somertour van Jeff Beck en Johnny Depp. Op basis van bronnen die nauw contact hebben met Depp, meldt showbizzsite TMZ dat Depp in de nasleep van dat concert een nieuwe miljoenendeal getekend heeft bij Dior. 

Fotograaf Greg Williams zou niet alleen als fan op het optreden aanwezig geweest zijn, maar zou ook al een fotoshoot gedaan hebben met Depp voor de komende advertentiecampagne van Dior.

Meest gelezen