Videospeler inladen...

De Krim opnieuw opgeschrikt door explosies: munitiedepot en elektriciteitsstation in brand, mogelijk door sabotage

Op het door de Russen geannexeerde schiereiland de Krim hebben deze ochtend een reeks explosies plaatsgevonden. In het noorden van het schiereiland is een munitiedepot ontploft en staat een elektriciteitsstation in brand. Volgens het Russische ministerie van Defensie is de brand het gevolg van "sabotage". Bij de explosies raakten zeker twee personen gewond. Zo'n 2.000 inwoners uit een nabijgelegen dorp zouden zijn geëvacueerd.

Op het door de Russen geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim hebben deze ochtend opnieuw een reeks explosies plaatsgevonden. Dat gebeurde op een Russische militaire basis in het noorden van het schiereiland. Ook woedt er een brand in een elektriciteitsstation zo'n 20 kilometer verderop. Zeker twee personen raakten gewond tijdens de explosies, maar zijn buiten levensgevaar. Een persoon werd geraakt door granaatscherven, een andere belandde onder een omgevallen muur. 

Bekijk hieronder de beelden van de explosie in het munitiedepot:

Videospeler inladen...

"Beschadigd door sabotage"

De exacte oorzaak van de hevige explosies is nog onduidelijk. Aanvankelijk beweerden Russische autoriteiten dat het ging om een ongeluk, maar in een reactie sprak het Russische ministerie van Defensie over "sabotage". De brand in het munitiedepot zou rond 6 uur lokale tijd uitgebroken zijn in een tijdelijk munitiedepot en wordt nu geblust. 

Een officiële reactie uit Oekraïne is er nog niet, maar medewerkers van president Zelensky zinspelen wel op een aanval. Volgens de Oekraïense presidentieel adviseur Michailo Podoljak zijn de ontploffingen een voorbeeld van een "demilitarisering in actie". Daarmee geeft hij aan dat de explosies niet toevallig waren. Of het echt gaat om een Oekraïense aanval, is nog onduidelijk. Het is echter niet uitgesloten dat het Oekraïense leger achter de ontploffingen zit.

Als het inderdaad zou gaan om een Oekraïense aanval, betekent dit dat het land dieper in het Russische bezette gebied kan aanvallen dan aanvankelijk gedacht werd. Het munitiedepot ligt immers ver buiten het bereik van de raketsystemen die door Westerse landen geleverd werden. Mogelijk kan Oekraïne op die manier wel de dynamiek van de oorlog veranderen. 

2.000 burgers geëvacueerd

Alle burgers die in een zone van 5 kilometer rond de plaats van de branden wonen, werden geëvacueerd. Zeker 2.000 burgers uit een nabijgelegen dorp moesten hun huizen verlaten. Ook het treinverkeer op de Krim werd stilgelegd. Op sociale media zijn beelden te zien die van de brandende energiecentrale zouden gemaakt zijn. 

Explosies op vliegveld

Vorige week waren er ook ontploffingen op een militair vliegveld op de Krim. Getuigen spreken van zeker 12 explosies. Daarbij viel één dode en raakten vijf mensen gewond. Er was toen grote materiële schade op de militaire basis. Meerdere Russische vliegtuigen raakten ernstig beschadigd. 

Toen sprak Rusland ook van een brand, maar volgens anonieme Oekraïense bronnen ging het wel degelijk om een actie van Oekraïense speciale eenheden en lokale partizanen.

De Krim is een schiereiland van Oekraïne in de Zwarte Zee en de Zee van Azov. In 2014 werd het door Rusland geannexeerd. Toch wordt het schiereiland door de (meeste) VN-landen nog steeds erkend als onderdeel van Oekraïne. 

Meest gelezen