Radio 2

Kleine groep krakers wil Gentse Bernadettewijk niet verlaten: "Gaat niet om activisten"

Op dit moment bezetten nog altijd een 60-tal krakers de woningen van de Gentse Bernadettewijk. Ze hadden tot gisteren de tijd om de sociale woonwijk te verlaten, omdat die binnenkort gesloopt wordt. De huisvestingsmaatschappij WoninGent heeft geen begrip voor de bezetters: "Het gaat niet om activisten, maar om krakers die gewoon gebruikmaken van de leegstand", zegt de voorzitter van WoninGent, Marc Heughebaert.

Van de 200 krakers die in de Sint-Bernadettewijk verbleven, zijn de meesten dit weekend al naar andere panden verhuisd. Verplicht, want de sociale woonmaatschappij WoninGent had via de vrederechter een vonnis verkregen dat hen toelaat om mensen die niet vrijwillig vertrekken, uit de huizen te zetten.

Het gaat om een vijftigtal Roma en nog een tiental andere krakers

Reporter Jeroen Desmecht

De krakers kregen 8 dagen de tijd om de huizen te verlaten, maar vandaag is er nog altijd een kleine groep krakers die niet wil vertrekken. "Het gaat om een vijftigtal Roma en dan nog een tiental andere krakers", vertelt reporter Jeroen Desmecht die ter plaatse is. "Voorlopig is het hier rustig, we hebben nog geen deurwaarder gezien. Mensen beginnen stilaan hun spullen in te pakken, want eind deze week zou er wel op de deur geklopt worden om de mensen uit de huizen te zetten."

Geen begrip bij WoninGent

Huisvestingsmaatschappij WoninGent heeft geen begrip voor de bezetters die de sloop van de sociale woonwijk tegenhouden. De laatste sociale huurders zijn vorige maand vertrokken. De krakers die de huizen bezetten zorgen voor overlast, zegt de voorzitter van WoninGent, Marc Heughebaert: "Er zijn twee types krakers: als eerste de krakers die als activist woningen kraken, met hen zijn we in gesprek gegaan. Toen we op een bepaald moment niet verder geraakten, zijn ze via de vrederechter uiteindelijk vertrokken."

Het zijn geen activisten die opkomen voor het woonrecht
Marc Heughebaert, WoninGent

"Er zijn ook nog de huidige krakers. Dat zijn mensen die gebruikmaken van de leegstand. Het zijn geen activisten die opkomen voor het woonrecht. Het zijn gewoon krakers en die veroorzaken veel overlast."

De Bernadettewijk in Gent kwam in 2018 in het nieuws toen bleek dat heel wat huizen in een erbarmelijke staat waren. Zodra de laatste bewoners vertrokken zijn, gaat de sloop van start. De bouw van de nieuwe wijk begint over 4 jaar.

kasto80

Meest gelezen