Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Libanese man die bankbedienden urenlang gegijzeld hield om toegang te krijgen tot zijn spaargeld, is vrijgelaten

In Libanon heeft een rechter besloten om de man die vorige week een bank in Beiroet binnendrong en daar het bankpersoneel gegijzeld hield om toegang te krijgen tot zijn spaargeld, vrij te laten. De 42-jarige man moet ook niet terechtstaan voor zijn daden, dat laat zijn broer weten aan persagentschap Reuters.

Bassam al-Sheikh Hussein ging afgelopen donderdag een filiaal van de Nationale Bank in het Hamra-district van Beiroet binnen en bedreigde de werknemers daar met een vuurwapen.

Hij dreigde ermee zichzelf en de bank in brand te steken tenzij hij toestemming kreeg om zijn spaargeld, zo'n 200.000 dollar, af te halen.

In Libanon gelden door de financiële implosie van het land sinds eind 2019 strenge opnamelimieten voor buitenlandse valuta, omdat de banken anders helemaal overkop dreigen te gaan. Daardoor is het spaargeld van vele Libanezen in de praktijk bevroren.

Hussein had het geld nodig om de ziekenhuisrekeningen van zijn vader te betalen. Na een urenlange gijzeling stemde de man ermee in om de bank te verlaten, nadat de bank hem had beloofd 35.000 dollar van dat spaargeld te geven. Daarop werd Hussein door de politie opgepakt. Vrijdag had de Federale Bank een klacht ingediend tegen de man, maar die werd vandaag ingetrokken.

2022 Anadolu Agency

Geen verdere aanklachten

Nu heeft een rechter besloten om de man zonder verdere aanklachten vrij te laten. Dat melden zijn broer Atef en de juridische waakhondgroep Legal Agenda. De advocaat van Hussein sluit wel niet uit dat er in de toekomst toch nog enkele lichtere aanklachten tegen de man zouden komen.

"Hij zit nu bij zijn familie en ontspant zich een beetje. Er is geen grote aanklacht tegen hem en hij is een vrij man", zegt Atef Hussein.

De rechter in kwestie was niet bereikbaar voor commentaar. Hassan Halawi, de directeur van het bankfiliaal, wilde zich niet uitlaten over het feit of Hussein al dan niet aangeklaagd moet worden. Hij liet wel weten dat de gebeurtenissen "onacceptabel" zijn.

"Weg met de heerschappij van de banken!"

Met zijn gijzelingsactie, waarbij uiteindelijk geen slachtoffers vielen, oogste Hussein veel sympathie. Tijdens de gijzeling kwamen tientallen mensen naar de bank, waar ze leuzen als "Weg met de heerschappij van de banken!" scandeerden. Ze richtten zich tegen de Libanese regering en de banken, die volgens hen verantwoordelijk zijn voor de ellende waarmee het land te maken heeft.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

De laatste dagen zijn er verscheidene kleinschalige protesten geweest om de informele kapitaalcontrole door de banken, die niet bij wet is vastgelegd, aan te klagen. 

Op papier stellen de banken dat ze uitzonderingen maken voor humanitaire noden, waaronder ziekenhuiszorg. Dit voorval bewijst echter dat de banken in de praktijk nog steeds de vrijheid genieten om te beslissen wie toegang heeft tot zijn geld en hoeveel klanten precies kunnen ontvangen.

Libanon lijdt momenteel onder een uitzonderlijk economische crisis, wereldwijd een van de zwaarste van de afgelopen 150 jaar. De waarde van de Libanese pond is met meer dan 90 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Door de torenhoge inflatie is meer dan driekwart van de bevolking in armoede beland en leeft bijna de helft van de Libanezen in voedselonzekerheid.

Copyright 2022 The Associated Press. All right reserved

Meest gelezen