Zonhovense jeugdleiders worden aanspreekpunt voor jongeren met mentale problemen

De gemeente Zonhoven gaat samen met het JAC, de jongerenwerking van CAW Limburg, jeugdleiders opleiden als aanspreekpunt voor jongeren die zich niet goed in hun vel voelen. Binnen elke jeugdvereniging in Zonhoven wil het JAC minstens 1 vrijwilliger opleiden en ondersteunen. Ook in Genk zijn jeugdleiders op die manier al opgeleid. 

"De jonge vrijwilligers worden een eerste aanspreekpunt. Wanneer jongeren problemen hebben,  gaan ze liefst in gesprek met leeftijdsgenoten, en daar spelen we op in", legt Koen Albregts, coördinator van JAC Limburg (het JongerenAanbod van CAW Limburg) uit. "Ze leren signalen van onwelzijn opmerken en zelf aan de slag te gaan met die signalen. Daarnaast leren ze ook wanneer en hoe ze best doorverwijzen naar andere hulpverlening." 

In Genk is het JAC in mei al begonnen met de opleidingen, en daar zijn ondertussen 37 jeugdleiders in jeugdverenigingen actief als aanspreekpunt. "Jongeren weten daar nu ook wie de aanspreekpunten zijn als het gaat om mentaal welzijn", stelt Albregts tevreden. In Maasmechelen is er een plan om hetzelfde te doen. 

Dankzij extra middelen kunnen we meer Zonhovense jongeren verder helpen

Frank Vandebeek, schepen in Zonhoven

Na de coronacrisis, die een grote impact had op het welzijn van veel jongeren, besloten de Vlaamse overheid en heel wat Limburgse gemeenten al om extra middelen te voorzien voor jongerenwelzijn. De gemeente Zonhoven trekt die lijn nu door. "Dankzij die extra middelen kunnen we meer Zonhovense jongeren verder helpen", vertelt Frank Vandebeek, schepen van Welzijn en Lokale Economie in Zonhoven. "Naast het opleiden van jonge vrijwilligers, organiseren we samen met de secundaire scholen ook een "hulpverleningsspel". Zo maken we de verschillende relevantie diensten beter bekend bij de jongeren."

Meest gelezen