Marnik Aerts

Man (27) zwaargewond bij schietpartij in Hoboken: "Zelf niet bekend als drugscrimineel, ving klappen op voor familie"

In het Antwerpse district Hoboken is een man (27) ernstig gewond geraakt bij een schietpartij aan de Lageweg. Het slachtoffer is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Parket Antwerpen onderzoekt of er een link is met het drugsmilieu. "Het ergste is dat het slachtoffer zelf niet bekend staat als drugscrimineel, maar klappen opvangt voor familie", zegt GVA-journalist Joris Van der Aa op Radio 2.

Gisterenavond kreeg de politie een melding van een schietpartij aan de Lageweg in Hoboken. "Een man van 27 opende zijn voordeur toen er werd aangebeld en werd onmiddellijk beschoten", zegt Kristof Aerts, van parket Antwerpen. "Hij is in zijn dijbeen geschoten en in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht."

Het parket vorderde meteen na de feiten een onderzoeksrechter voor poging tot moord. "De federale gerechtelijke politie neemt het onderzoek over en nu zijn we op zoek naar de dader of daders." De politie hield gisterenavond al een zoekactie.

Drugsmilieu

Na de verschillende aanslagen van vorige week in andere Antwerpse districten is een link met het drugsmilieu niet uitgesloten. "Dat is een piste die we kennen en die we zeker gaan onderzoeken", vertelt Kristof Aerts.

"Het heeft er inderdaad alle schijn van dat problemen in het drugsmilieu tot dit incident hebben geleid", zegt Gazet van Antwerpen-journalist Joris Van der Aa op Radio 2. Hij volgt de problematiek op de voet in Antwerpen. Tot nu toe bleef het geweld beperkt tot materiële schade aan huizen en auto's. Nu werd iemand levensgevaarlijk verwond. Volgens Van der Aa is het slachtoffer zelf niet betrokken bij drugshandel. "Hij ving de klappen voor familieleden die iets zouden hebben mispeuterd."

Beluister hier het gesprek met Joris Van der Aa

In dit geval werd een familielid van iemand die iets zou hebben gestolen, neergeschoten om druk te zetten

Joris Van der Aa, journalist Gazet van Antwerpen

In het verleden viseerden criminelen al eens het verkeerde huis. Nu mensen ook fysiek aangevallen worden, zit de schrik er wellicht nog meer in bij buurtbewoners. "Het is inderdaad een probleem dat een bepaalde categorie criminelen er niet van wakker ligt om heel gevaarlijke praktijken toe te passen, zoals het gooien van granaten en vuurwerkbommen of het beschieten van mensen. In dit geval werd een familielid van iemand die iets zou hebben gestolen, gewoon neergeschoten om die persoon onder druk te zetten."

In juli werd ook al iemand doodgeschoten in Deurne. Is de tijd van granaten en vuurwerkbommen voorbij en wordt het geweld nu fysiek? "Zoiets kan je niet voorspellen. Conflicten kunnen altijd escaleren. In Deurne was het wellicht geen geplande liquidatie zoals er in Nederland geregeld gebeuren, maar is een conflict uit de hand gelopen en is er naar vuurwapens gegrepen." 

De politie lijkt soms machteloos te staan, maar dat klopt volgens Van der Aa niet helemaal. "Er worden ook successen geboekt, kijk maar naar de zaak van Sky ECC. Er worden ook geweldfeiten voorkomen, maar dat komen we natuurlijk niet te weten. We zien het pas op de momenten dat het helemaal mis gaat. Maar het is natuurlijk niet gemakkelijk voor politie en gerecht om het onder controle te houden."

Bekijk hier de beelden op de plaats van het incident:

Videospeler inladen...

Meest gelezen