David Talukdar

Wereldgezondheidsorganisatie schakelt hulp van wereldbevolking in om nieuwe naam voor apenpokken te bedenken

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schakelt de hulp van burgers in om een nieuwe naam voor het apenpokkenvirus te bedenken. Sinds de wereldwijde uitbraak van apenpokken komt er veel kritiek op de term, die volgens velen stigmatiserend en racistisch is. Ondertussen stromen de voorstellen binnen, inclusief suggesties als "TRUMP-22", "Poxy McPoxface" en "Mpox".

“Apenpokken” – “monkeypox” in het Engels – werden ontdekt in 1958 en genoemd naar het eerste dier dat symptomen van een besmetting vertoonde. Dat waren – u raadt het – apen, meer bepaald laboratoriumapen in Denemarken. Varianten van het virus werden dan weer genoemd naar de geografische regio’s waar ze voorkwamen. Denk aan Congobassin en West-Afrika.

Wat de varianten betreft, is de Wereldgezondheidsorganisatie het er al over eens dat ze vanaf nu met de Romeinse cijfers I en II moeten worden aangeduid. Namen van virussen en ziektes mogen tegenwoordig namelijk geen belediging meer vormen voor “culturele, sociale, nationale, regionale, professionele of etnische groepen”.

Knaagdieren

Die lijn trekt de Wereldgezondheidsorganisatie door naar de term “apenpokken” zelf. Al enige tijd wijzen critici erop dat de term “aap” als racistisch scheldwoord wordt gebruikt tegen zwarte mensen. Bovendien is de naam misleidend, gezien niet apen maar knaagdieren de werkelijke bron van het virus zijn. In de Braziliaanse stad São José do Rio Preto moesten vorige week zeker tien apen het bekopen nadat ze vergiftigd werden door angstige inwoners.

In plaats van en petit comité een nieuwe naam te bedenken, stelt de WHO het proces open voor het publiek: de organisatie vraagt aan burgers wereldwijd om mee te denken over de nieuwe benaming. Dat kan via deze website ("Add proposals" onder "ICD-11"). Let wel: je moet je eerst registreren.

Serieuzer nemen

Na een trage start, stromen nu volop ideeën binnen, zegt woordvoerder Fadela Chaib aan Reuters. Die variëren van “OPOXID-22” – ingediend door een arts aan Harvard, “Poxy McPoxface” – een toespeling op het Britse schip “Boaty McBoatface” en “TRUMP-22” – volgens de bedenker geen referentie naar de voormalige Amerikaanse president, maar een afkorting van "Toxic Rash of Unrecognized Mysterious Provenance of 2022".

Populair is “Mpox”, ingediend door de directeur van RÉZO, een organisatie die opkomt voor de belangen van bi- en homoseksuele mannen in Canada. "Als je de referentie naar apen weghaalt, lijken mensen de situatie serieuzer te nemen”, zei hij tegen Reuters. Inzendingen waarin de spot wordt gedreven met de homoseksuele gemeenschap worden verwijderd van de site.

Een concrete deadline werd niet geformuleerd, maar de WHO hoopt zo snel mogelijk de term" apenpokken" achter zich te kunnen laten.

Meest gelezen