Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Nu ook onderzoek naar inmenging van Rudy Giuliani, ex-advocaat van Donald Trump, bij verkiezingen in Georgia in 2020

In de Verenigde Staten is het gerecht van de staat Georgia een onderzoek gestart naar Rudy Giuliani, de voormalige advocaat en vertrouwenspersoon van oud-president Donald Trump. Het onderzoek buigt zich over Giuliani's rol bij de mogelijke inmenging in de verkiezingsuitslagen van de staat Georgia, in de nasleep van de presidentsverkiezingen van 2020.

De gerechtelijke druk op oud-president Donald Trump en zijn entourage blijft oplopen. Vorige week nog vond een uitgebreide huiszoeking plaats in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida. Daar was de FBI op zoek naar een reeks hoogst vertrouwelijke documenten, die Trump na het einde van zijn ambtstermijn zou hebben meegenomen uit het Witte Huis.

Gisteren werd bekendgemaakt dat het gerecht van de staat Georgia nu ook een onderzoek is gestart naar Rudy Giuliani, de voormalige advocaat en vertrouwenspersoon van Trump. Dat is bevestigd door een van zijn advocaten. 

Het onderzoek buigt zich voornamelijk over Giuliani's rol bij de mogelijke inmenging in de verkiezingsuitslagen van de staat Georgia, in de nasleep van de presidentsverkiezingen van 2020.

In die swing state haalde huidig president Joe Biden het toen met een zeer kleine marge. Net zoals in veel andere staten, probeerde het team van Trump er alles aan te doen om de uitslag toch nog in zijn voordeel te doen kantelen. 

Zo vond er op 2 januari 2021 een telefoongesprek plaats tussen Trump en Brad Raffensperger, de hoogste verkiezingsfunctionaris in Georgia. In dat gesprek, dat de dag erna openbaar werd gemaakt, spoorde Trump Raffensperger aan om hem te helpen "11.780 stemmen te vinden", om zo toch nog de overwinning te behalen.

Giuliani bleef in die periode trouw aan de zijde van Trump staan en ondersteunde diens claims van verkiezingsfraude.

2020 Getty Images

Geschrapt als advocaat in New York

Nu zullen onderzoekers ook de acties van Giuliani met een vergrootglas bekijken, aldus VS-correspondent Björn Soenens. "Giuliani zou onder meer een drietal keer zijn langs geweest bij staatsparlementsleden om daar leugens te verkopen over koffers vol stemmen voor Biden die zouden aangesleept zijn, of over stemcomputers die geprogrammeerd waren om Biden meer stemmen te geven. Claims die later allemaal weerlegd werden."

"Het is niet de eerste keer dat Giuliani in nauwe schoentjes zit", zegt Soenens. "Eerder werd hij al geschrapt als advocaat in New York voor zijn "talloze valse en misleidende verklaringen over de resultaten van de presidentsverkiezingen in Georgia." Hij had geclaimd dat tienduizenden minderjarigen illegaal gestemd hadden, alhoewel een onderzoek van de staat Georgia het tegendeel had bewezen.

"Giuliani was ook een centrale figuur in het plan van Trump om valse kiesmannen uit verschillende swing states naar Washington DC te sturen om de bekrachtiging van het presidentschap van Biden tegen te houden."

Copyright zz/Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx 2022

Geen woord over private conversaties met Trump

In het verleden werden al een paar pogingen ondernomen om een onderzoek te starten naar de activiteiten van Giuliani, maar dat werd keer op keer uitgesteld, onder meer door de slechte gezondheid -hij onderging laatst een hartoperatie- van de 78-jarige man. 

Nu is het dus toch zo ver. "Giuliani wordt woensdag een eerste keer ondervraagd in een rechtbank in Atlanta, waar hij naar alle waarschijnlijkheid heel wat lastige vragen zal krijgen", zegt Soenens. "Hij heeft echter al laten weten dat hij niets zal zeggen over zijn private conversaties met Trump, omdat de bevoorrechte relatie tussen advocaat en cliënt niet mag worden geschonden."

"Giuliani is voor alle duidelijkheid nog niet in staat van beschuldiging gesteld, maar is nu wel een officieel "doelwit" van een gerechtelijk onderzoek. Dat betekent dat aanklagers op basis van het huidige bewijsmateriaal redenen genoeg zien om Giuliani in de toekomst toch aan te klagen." Het kan dus zijn dat Giuliani in de toekomst beschuldigd zal worden van zaken als samenzwering, kiesfraude en afpersing, maar zover is het dus nog niet.

Beluister hieronder het gesprek met VS-correspondent Björn Soenens in De Ochtend:

Meest gelezen