Radio2

Robots dienen op in brasserie Buitenhof in Merchtem

In de brasserie Buitenhof in Peizegem zijn sinds kort drie robots aan het werk. De robots vervangen het personeel niet, maar maken het werk wel lichter. "De obers zijn minder moe op het einde van hun shift."

Door het personeelstekort testte zaakvoerder Dirk Bollen tijdens het Hemelvaartweekend een serveerrobot. Na twee dagen was hij overtuigd en kocht hij er drie. 

Concreet worden de robots met de namen Delta, Stitch en Marie ingezet om borden van de keuken naar de tafels te brengen.  Daar moet de ober die dan van de schappen halen en op tafel zetten. Hetzelfde gebeurt met het afruimen.

"De robots vervangen het personeel dat ik niet kan vinden", zegt Dirk. "Al zullen ze nooit de obers vervangen. Persoonlijke bediening blijft belangrijk." Het belangrijkste volgens Dirk is dat ze het werk voor de obers verlichten. "Een robot kan acht borden meenemen", zegt Dirk.

Sensoren

De robots zijn uitgerust met sensoren. Op die manier kunnen ze probleemloos hindernissen ontwijken en veroorzaken ze geen ongevallen. Daarnaast kunnen ze een liedje spelen. "Bij verjaardagen bijvoorbeeld speelt die ‘happy birthday'", zegt Dirk.

Een robot kost 12.400 euro. “Dat is een hele investering. Maar die robot vervangt personeel dat we toch niet vinden", zegt Dirk. "Ook kunnen onze obers iets rustiger werken, waardoor ze minder moe zijn op het eind van hun shift."

Meest gelezen