Bliksem veroorzaakt brand in Ichtegem: twee gezinswoningen onbewoonbaar

Twee blikseminslagen sloegen rond 17 uur zowat gelijktijdig in op drie huizen in Ichtegem en Zevekote. Vooral in Ichtegem is de schade groot: een koppelwoning is onbewoonbaar verklaard. “Het gaat om dezelfde blikseminslag die beide daken trof”, zegt brandweerkapitein Marc Degrieck.

Even voor 17 uur trok een kort maar hevig onweer over de regio. Dat ging gepaard met enkele stortbuien en meerdere bliksemontladingen in korte tijd. Het onweer was snel over, maar zowel in de Moerdijkstraat in Ichtegem als in de Leffingestraat in Zevekote werden huizen getroffen door de bliksem. In Zevekote is de schade beperkt, maar in Ichtegem zijn twee woningen onbewoonbaar verklaard. 

"We zien duidelijk dat dezelfde blikseminslag gelijktijdig op de toppen van de twee daken is ingeslagen", zegt brandweerkapiteit Marc Degrieck van brandweerpost Torhout. "De brand ontstond van boven naar beneden wat het voor ons moeilijker maakt om te blussen." 

"In het eerste huis is de brandschade het zwaarst, zowel aan het dak, de achterzijde als binnen. De volledige elektrische installatie werd ook vernield. In het tweede huis is er iets minder schade. Hoe dan ook zijn beide woningen onbewoonbaar." 

Burgemeester Lieven Cobbaert (Open Vld) kwam ter plaatse om de bewoners een hart onder de riem te steken. “De bewoners gaven aan dat ze in eerste instantie bij familie of kennissen terecht kunnen voor opvang. Indien niet staan wij klaar om te helpen.” 

Op hetzelfde ogenblik kreeg de brandweer ook melding van een woningbrand in de Leffingestraat in Zevekote, zeven kilometer verder. Ook daar ging het om een blikseminslag op de bovenverdieping van een huis, maar die brand kreeg de brandweer snel onder controle. 

Meest gelezen