Beren in De Zonnegloed in Oostvleteren.

West-Vlaamse dierenparken tevreden over nieuwe regels voor zoogdieren: "Maar impact op verblijven is nog onduidelijk"

De Zonnegloed in Oostvleteren en Bellewaerde in Ieper zijn blij met de verscherpte minimumregels voor zoogdieren in dierentuinen. Wat de precieze impact zal zijn op de dierenverblijven, kunnen de parken nog niet goed inschatten.  

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft nieuwe minimumnormen voor dierentuinen aangekondigd. Vanaf 2029 moeten zoogdieren, zoals katachtigen en beren, grotere verblijven krijgen. De bestaande normen dateren uit 1999 en zijn volgens de minister niet meer van deze tijd.

"We zijn altijd zeer blij als er iets gedaan wordt in het belang van de dieren", zegt Karel Ackaert van De Zonnegloed in Oostvleteren. "Officiële richtlijnen hebben we nog niet gekregen van meneer Weyts, dus wat de impact voor ons zal zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Onze dieren zitten sowieso heel ruim, dus dat zal wel meevallen, denk ik."

"Toch wat bezorgdheid"

"Mochten we binnenverblijven moeten aanpassen, dus gebouwen vergroten, dan zou dat voor onze vereniging een grote kost zijn", gaat Ackaert verder. "Gelukkig gaan die nieuwe regels pas in vanaf 2029, dus we hebben wel nog wat tijd. Maar we zijn ook wat bezorgd. Hopelijk kunnen we alle dieren houden. Ik hoop dat we de precieze regels snel krijgen." 

Ook bij Bellewaerde in Ieper juichen ze de nieuwe regels toe. Ze bekijken nog welke aanpassingen daar eventueel moeten gebeuren.

Meest gelezen