Vijf hectare jonge, stervende bomen in Mol maken plaats voor duurzamer bos: "Meerwaarde voor de wandelaars"

In het bos aan de Abdij van Postel in Mol gaat het Agentschap Natuur & Bos vijf hectare jonge, stervende dennenbomen kappen voor duurzamere boomsoorten. Een gebrek aan onderhoud en de droogte verzwakten de bomen en door een schimmel overleefde drie vierde van de dennen het niet.

Vijf hectare dennenbomen van amper dertig jaar oud wordt gekapt in het bos aan de Abdij van Postel in Mol. “Dat komt door een beheerachterstand”, zegt Werner De Kinderen, boswachter van het Agentschap Natuur & Bos in Postel. “De bomen staan te dicht bij elkaar en daardoor raken ze verzwakt. De droogte van de afgelopen jaren zorgde ook voor veel stress bij die bomen. Daardoor zijn ze vatbaarder voor aantastingen en een schimmel heeft daar nu van geprofiteerd. Drie vierde van de bomen zijn stervende of dood.”

De dennenbomen maken wel plaats voor nieuwe boomsoorten. “Als de oppervlakte gekapt wordt, geven we ruimte voor verjonging met nieuwe loofboomsoorten: zomereik, lijsterbes en ruwe berk. Die moeten uitgroeien tot een nieuw duurzaam bos.” En dat is ook goed voor de bodem. “Die wordt zo minder zuur. We hopen dat de nieuwe bomen dan beter kunnen overleven. Al zal dat natuurlijk jaren tijd vragen voor dat die bomen en het bodemleven terug op gang komen.”

De nieuwe bomen zorgen voor een gevarieerder beeld. Het zal een meerwaarde zijn voor de wandelaar

Werner De Kinderen, boswachter

De bomen die gekapt worden, bevinden zich langs een wandelpad, maar er is geen hinder voor wandelaars. “Zij kunnen hun wandeltochten blijven verderzetten”, zegt Werner De Kinderen, die ook een betere toekomst voorspelt voor bezoekers van het bos. “Die nieuwe bomen gaan een mooier, gevarieerder beeld geven. Er komen meer boomsoorten, er is meer dierleven mogelijk. Voor de wandelaar zal het een meerwaarde zijn op dit terrein.”

Meest gelezen