Britse kandidaat-premiers Truss en Sunak verwerpen Schots onafhankelijkheidsreferendum

De twee kandidaat-partijleiders van de Britse Conservatieven, Liz Truss en haar rivaal Rishi Sunak, willen niet weten van een onafhankelijkheidsreferendum in Schotland. Dat hebben de twee kandidaat-opvolgers van premier Boris Johnson gezegd tijdens een debat in Schotland. 

De twee kandidaat-partijleiders debatteerden gisteravond in Perth, in Schotland, voor een publiek van Conservatieve partijleden. Beiden verzetten zich tegen een onafhankelijkheidsreferendum in Schotland en zullen ook weigeren het resultaat ervan te erkennen.

De Schotse regering, onder leiding van de nationaliste Nicola Sturgeon wil dat de Schotten zich in oktober volgend jaar uitspreken over onafhankelijkheid. Maar daar heeft de Schotse regering de toelating van Londen voor nodig. Als die toelating er niet komt en het referendum gaat toch door, dan is het resultaat niet rechtsgeldig.

Schots minister-president Nicola Sturgeon

Brexit zit Schotten dwars

Lizz Truss noch Rishi Sunak denkt eraan om zo'n referendum toe te laten. Hun argument luidt dat de Schotten al in 2014 hebben kunnen stemmen over onafhankelijkheid, en dat ze er toen duidelijk voor hebben gekozen om deel te blijven uitmaken van het Verenigd Koninkrijk (55 tegen 45 procent).

De Schotse regering daarentegen argumenteert dat de politieke situatie in het Verenigd Koninkrijk sinds de Brexit grondig is veranderd. De meeste Schotten stemden tijdens het referendum in 2016 tegen een Brexit, maar hebben toch, samen met de rest van het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie moeten verlaten. Dat zit veel Schotten dwars.

Toch referendum op 19 oktober 2023

Op 5 september zal duidelijk zijn wie de nieuwe partijleider van de Britse Conservatieven, en meteen ook nieuw Brits premier wordt. Ondanks het verzet van beide kandidaten blijft de Schotse regering van plan om op 19 oktober 2023 een onafhankelijkheidsreferendum te organiseren.

Meest gelezen