Crisismeldpunt West-Vlaanderen trekt aan de alarmbel: "Te weinig plaatsen in de crisisopvang voor minderjarigen"

Het crisismeldpunt West-Vlaanderen zegt dat er te weinig plaatsen zijn in de provincie om minderjarigen op te vangen. Het gaat dan bijvoorbeeld om jongeren die thuis verwaarloosd of mishandeld worden. "Dagelijks moeten we jongeren weigeren", zegt Hermine Callewaert van het Crisismeldpunt West-Vlaanderen. 

Jongeren tot en met 18 jaar die in een acute crisissituatie zitten, zoals een slechte thuissituatie, kunnen zich aanmelden bij het Crisismeldpunt West-Vlaanderen. Voor de hele provincie zijn 40 plaatsen beschikbaar. "Maar dat aanbod is niet genoeg. Het water staat ons aan de lippen", zegt Callewaert. 

"Dat we jongeren moeten weigeren, zorgt voor frustratie bij de aanmelders", volgens Callewaert. "Vaak raken minderjarigen in nood zelfs niet tot bij ons, omdat de telefoonlijn constant overbelast is. Zo blijven de jongeren in die onveilige situatie vertoeven. En als er dan toch plaats is, duurt de opvang bij ons 7 dagen met optie tot verlenging van 7 dagen. Maar vaak duurt die periode langer, omdat ook de zorg daarna overbevraagd is en de jongeren nergens naartoe kunnen."

Nood aan preventie

De coronacrisis heeft de vraag naar jeugdhulp exponentieel doen stijgen. De Vlaamse overheid bekijkt op dit ogenblik hoe het die zorg beter kan stroomlijnen. "Wij willen het probleem nu naar buiten brengen om oplossingen te vinden. We verwachten niet dat meer geld en extra bedden de situatie zal ontmijnen. Er moet vooral gewerkt worden op preventie, zodat de vraag naar crisisopvang in de toekomst afneemt."

Meest gelezen