NostalBus vzw

Historische bussen krijgen onderdak in Lochristi: "Moesten weg van brokkelviaduct door vallende stenen"

In de oude bus- en tramstelplaats van vervoersmaatschappij De Lijn in Lochristi komt er een collectie historische bussen. De Lijn gebruikt de stelplaats niet meer en dus mag een vereniging er nu hun collectie oude bussen zetten. "Onze bussen stonden vroeger onder het zogenoemde brokkelviaduct, maar daar moesten we vluchten omwille van de vallende stenen", zegt Sven De Boeck van NostalBus vzw.

De collectie van NostalBus vzw bestaat uit 12 bussen. "Alle bussen dateren van de periode tussen 1964 en 1991, voor het ontstaan van vervoersmaatschappij De Lijn dus", zegt Sven De Boeck van NostalBus vzw. "We hebben de typische rode en oranje bussen, maar ook de blauwe bussen die in Gent rondreden. Vijftigers en zestigers zullen die nog wel kennen van tijdens hun jeugd."

We moesten weg omwille van de vallende stenen
Sven De Boeck, NostalBus vzw

Een deel van de bussen stond onder het E17-viaduct, het zogenaamde "brokkelviaduct", gestald. "We moesten daar een paar jaar geleden weg omwille van de vallende stenen." Ze moesten op zoek naar een nieuwe locatie en die vonden ze in Lochristi. 

NostalBus vzw

Oldtimerparade in Heusden

"Via haar erfgoedkoepel mogen we de historische tram- en busstelplaats van De Lijn in Lochristi gebruiken. Wij onderhouden de ruimte en in ruil mogen we daar onze bussen stallen en bezoekers ontvangen." 

Zondag waren twee van de bussen nog te zien op de Oldtimerparade in Heusden. Nu zaterdag kan je ze tijdens een opendeurdag gaan bekijken in de oude stelplaats in Lochristi. 

kasto80

Meest gelezen