AFP or licensors

"Israël pleegde al 50 Holocausts": Palestijnse president Abbas oogst kritiek en trekt Duitse bondskanselier mee

"50 massamoorden, 50 Holocausts." Het waren de woorden van de Palestijnse president Mahmoud Abbas over de Israëlische troepen in zijn land, gisteren op een persconferentie met de Duitse kanselier Olaf Scholz. Die laatste verkrampte en zweeg. En dat komt beide leiders op kritiek te staan. 

Abbas was op officieel bezoek in Duitsland en werd op de Bondskanselarij  ontvangen door kanselier Scholz. Traditioneel volgt daarna een persconferentie. Die liep - zoals meestal bij Scholz - gezapig en zonder veel ophef, tot een journalist vroeg of Abbas van plan was om zich te excuseren voor de Palestijnse aanslag op het Israëlische olympisch team op de Spelen in München in 1972. Daarbij kwamen 11 Israëliërs en een Duitse agent om het leven. 

Maar Abbas was dat duidelijk niet van plan. Hij antwoordde "Israël heeft tussen 1947 en nu 50 massamoorden op 50 plaatsen begaan". Hij voegde daaraan toe: "50 massamoorden, 50 Holocausts". Daarna sloot de woordvoerder van Scholz de persconferentie af, zonder reactie van de kanselier en zonder mogelijkheid tot meer vragen. 

BEKIJK - De Palestijnse president Abbas tijdens een persconferentie met bondskanslier Scholz:

Videospeler inladen...

De uitspraken van Abbas worden veroordeeld, zowel in Duitsland als in Israël. De Holocaust is het doelbewust uitmoorden van zo'n 6 miljoen Joden door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook de reactie van Scholz - of het ontbreken van een reactie - leidt tot striemende kritiek. Het internationaal Auschwitz Comité zei: "Het is verbazingwekkend en vreemd dat de Duitse kant niet op de provocatie van Abbas was voorbereid en diens uitlatingen over de Holocaust onweersproken bleven."

Ook de kranten in Duitsland waren vernietigend voor Scholz' zwijgen. Vandaag volgde dan toch een reactie via Twitter:

Scholz zegt dat hij verontwaardigd is over de uitspraken van Abbas en voegt er aan toe dat voor elke Duitser een relativering van de Holocaust ondraaglijk en onaanvaardbaar is. Een late reactie, die de schade wat moet beperken. 

Abbas verduidelijkt uitspraak

Intussen heeft de Palestijnse president Abbas ook meer uitleg gegeven over het waarom van zijn uitspraak. Hij zei dat hij alleen het lijden van het Palestijnse volk door de Israëlische troepen wou duiden.

De Holocaust is de gruwelijkste misdaad uit de moderne geschiedenis

Palestijns president Abbas

Hij zei dat het zeker niet zijn bedoeling was de uniciteit van de Holocaust te ontkrachten en hij veroordeelt die misdaad in de sterkste bewoordingen. "De Holocaust is de meest gruwelijke misdaad uit de moderne geschiedenis", zei Abbas nog. 

Meest gelezen