Alle Lourdesgrotten in Limburg gebundeld in boek: "Mariabeeld meegenomen op de trein, in eerste klasse"

Lambert Bijnens uit Dorne in Maaseik heeft  de voorbije jaren alle Lourdesgrotten in Belgisch en Nederlands Limburg bezocht en in kaart gebracht. Het resultaat is een boek van 200 pagina's geworden, met 116 grotten en kapellen. Maar de grot van Dorne vindt Lambert toch een van de mooiste, want die heeft zijn vader nog mee uit de grond gestampt. 

"Deze prachtige grot hebben ze volledig met stenen uit de buurt gebouwd", vertelt Lambert Bijnens, terwijl hij goedkeurend naar boven kijkt. "Met paard en kar werden die vanuit de hele omgeving aangevoerd. Want in die tijd bestonden er nog geen kranen. De stenen werden met dennen omhoog gekrikt. En daar zijn stenen bij die 3,5 ton wegen."

Omdat toen niet iedereen de tijd en het geld had om naar Lourdes te gaan, hebben ze toen hier zelf een grot gebouwd

"Mijn vader was mijnwerker en hij ging vroeger ieder jaar met zijn collega's op reis naar Lourdes, mee met de ziekentrein", gaat Lambert verder. "En omdat toen niet iedereen de tijd en het geld had om naar Lourdes te gaan, hebben ze toen hier zelf een grot gebouwd. Mijn vader had hier nog een stuk grond liggen, op de helling. En op twee jaar tijd hebben de mijnwerkers de grot gebouwd." 

De Lourdesgrot in Dorne werd door mijnwerkers gebouwd
archief Lambert Bijnens

De mijnwerkers, die toen nog 10 uur per dag moesten werken, kwamen na hun shift nog enkele uren aan de grot werken. "Ja, het hele dorp heeft hier aan meegewerkt", herinnert Christine, de zus van Lambert zich nog. "Nu is dat zwartwerk, maar toen hielpen de mensen elkaar nog. En als boeren een mooie steen vonden op hun veld, dan werd die naar hier gebracht." De bakker uit het dorp kocht destijds het Mariabeeld. "Tijdens zijn huwelijksreis naar Lourdes, heeft hij het beeld met de trein in eerste klasse naar Dorne gebracht", herinnert Lambert zich nog. "En ze hebben toen 2.700 Franse frank aan invoerrechten moeten betalen, evenveel als het beeld gekost had." 

De grot is het levenswerk gebleven van de familie Bijnens. Christine en Lambert, hun kinderen en intussen ook hun kleinkinderen houden ze samen met buren en vrienden tiptop in orde. "Ja, daar ben ik blij om. Maar dit is ook een plek waar je tot rust kan komen en even kan ontsnappen aan het hectische leven." 

Lambert Bijnens heeft de geschiedenis van de Lourdesgrot van Dorne, en de andere grotten en kapellen uit Belgisch en Nederlands Limburg beschreven in een boek. Dat is voor 30 euro te verkrijgen via de vriendenkring van de Lourdesgrot in Dorne.  

De mijnwerkers gingen ieder jaar op reis naar Lourdes
archief Lambert Bijnens

Meest gelezen