© Wim Van de Genachte

Na talkshows met James Cooke: Gert Verhulst presenteert live dagelijkse actuashow, vóór "De allerslimste mens"

Play4 start op maandag 5 september met zijn najaarsprogrammatie, en daar spelen van maandag tot donderdag twee vaste schermgezichten een hoofdrol in. Gert Verhulst presenteert - nu zonder vaste kompaan James Cooke - een nieuwe actuatalkshow, gevolgd door Erik Van Looy, die op zoek gaat naar "De allerslimste mens ter wereld". Opvallend: elke aflevering van de quiz is meteen om 21u online beschikbaar, in plaats van na uitzending op televisie: de start van een grote koerswijziging bij de Play-zenders.

Gert Verhulst heeft de afgelopen jaren het talkshowformat een nieuw elan gegeven bij Play4, eerst met "Gert Late Night" aan boord van de Evanna, later in de studio met "De Cooke & Verhulst Show". Dit najaar mag hij voor het eerst zonder James Cooke gasten ontvangen voor "De Tafel van Vier" in uitvalsbasis Play Zuid in Antwerpen. Het opzet: een dagelijkse talkshow, volledig live, met vier tafelgasten die een hoofdrol hebben gespeeld in de actualiteit van de dag, of er een link mee hebben. 

Het gebrek aan een actuaprogramma op Play 4 is een grote leemte, die we nu proberen in te vullen

Annick Bongers, programmadirecteur Play4

"We hadden bij Play4 geen actuaprogramma waarmee we konden inspelen op wat er gebeurde in de wereld, en dat begon een erg groot gemis te worden", vertelt Play4-programmadirecteur Annick Bongers aan VRT NWS. 

"Die leemte gaan we nu proberen opvullen. Gert Verhulst zal het trouwens over een andere boeg gooien dan in eerdere talkshows. Hij had zelf goesting om langere en meer diepgaande gesprekken te voeren. En tegelijk voelt Gert perfect aan wat er leeft in Vlaanderen, en welke vragen een kijker zich stelt. Vragen die hij in "De Tafel van Vier" effectief zal stellen."

Aan "De Tafel van Vier" zullen zowel bekende als nieuwe gezichten aanschuiven. "De onderwerpen zijn zaken die het hoofd, hart en de portemonnee van mensen raken", aldus Bongers. "Al is er ook ruimte voor lichtvoetigheid. De redactie bestaat uit een mix van journalistieke profielen, en mensen die mee "De Cooke & Verhulst Show" hebben gemaakt."

Eerste actuatalkshow in 10 jaar, na "De Kruitfabriek"

Het is de eerste keer in tien jaar dat Play4 investeert in een dagelijkse actuatalkshow aan het begin van de televisieavond. Bij de start van de zender - toen nog VIER - werd in september 2012 "De Kruitfabriek" gelanceerd, een actuatalkshow met Tom Lenaerts als gastheer van maandag tot donderdag, en Sofie Lemaire op vrijdag. Door tegenvallende kijkcijfers was het programma geen lang leven beschoren: begin 2013 werden de uitzendingen ingekort, en in het voorjaar van 2013 werd "De Kruitfabriek" volledig afgevoerd.

Gert Verhulst treedt nu met "De Tafel van Vier" in de voetsporen van "De Kruitfabriek" in primetime, om 20 uur. Hiermee kiest Play4 voor dezelfde timing als duidingsprogramma "Terzake" op Canvas. 

"Dat is voor ons publiek hét instapmoment van de avond, eerder dan 19 uur bij een dagelijkse journaaluitzending", verklaart Bongers die timing. "Wij hebben meer keuzekijkers, die actief op ons afstemmen, dan gewoontekijkers die elke avond naar ons komen."

"Die dagelijkse actuatalkshow is heel spannend en risicovol, maar we willen het programma alle tijd geven om te groeien, en de juiste toon te vinden. Het is niet de bedoeling om de talkshow af te rekenen op de kijkcijfers van de eerste weken", benadrukt Bongers. "We hebben gezien dat "Gert Late Night" ook de tijd nodig had om zijn identiteit én publiek te vinden."

We willen de talkshow alle ruimte geven om te groeien, en niet afrekenen op de kijkcijfers van de eerste week

Annick Bongers, programmadirecteur Play4
Gert Verhulst en Erik Van Looy: de sterkhouders van Play4 dit najaar, van maandag tot donderdag

Programma's vroeger op de avond online

Meteen na Gert Verhulst gooit Play4 met "De Allerslimste Mens ter Wereld" zijn grootste kijkcijfersucces in de strijd. Ook het 20e seizoen van de televisiequiz met gastheer Erik Van Looy wordt vroeger op de avond uitgezonden dan de voorbije seizoenen: rond 21 uur al. 

Ander opmerkelijk verschil met vorige seizoenen: elke nieuwe aflevering van "De Allerslimste Mens ter Wereld" komt meteen om 21 uur integraal online, en niet pas na uitzending op televisie. Een verandering in strategie, die de directie van de Play-zenders ook voor andere programma's wil doortrekken.

BEKIJK: de trailer voor "De Allerslimste Mens ter Wereld":

We evolueren op termijn naar een volledig "on demand"-uitzendschema, zodat kijkers volledig kunnen kiezen wanneer ze welk programma bekijken

Annick Bongers, programmadirecteur Play4

"We evolueren op termijn naar een volledig "on demand"-uitzendschema, waarin we ons publiek de vrijheid willen geven om te kiezen wanneer ze onze programma's bekijken, los van het klassieke uitzendschema op televisie. Dat is een grote omslag", legt Bongers uit. 

"Dit najaar zetten we de eerste serieuze stappen. We willen ons publiek meer zelf laten kiezen wanneer ze geïnformeerd of geamuseerd willen worden. Door onze programma's vroeger op de avond online aan te bieden, geven we kijkers de kans om meer programma's te bekijken. De komende televisieseizoenen gaan we dat steeds verder uitbreiden."

Ook de "online only"-programmatie op "GoPlay" wordt versterkt, met een dagelijkse Vlaamse realitysoap en "Liefdestips aan Mezelf", een reeks met Gloria Monserez in de hoofdrol gebaseerd op het boek van voormalig Joepie-hoofdredacteur Sylvia Van Driessche. Ook de jongerenreeks "Hacked" komt terug met een tweede seizoen, waarin het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de dader, die de telefoons van de hoofdpersonages heeft gehackt.  

Een beeld uit "Liefdestips aan mezelf", met Gloria Monserez (links op de foto)

Axel Daeseleire gaat op zondagavond op "Klopjacht"

Op zondag 28 augustus - en dus mogelijk vroeger dan de andere zenders starten met hun najaarsprogrammatie - stuurt Play4 al Axel Daeseleire het veld in op de populaire zondagavond in televisieland, met een nieuw seizoen van het kat- en muisspel "Klopjacht". 

In "Klopjacht" proberen 7 duo's en 1 solospeler gedurende 400 uur volledig van de radar te verdwijnen. Nieuw spelelement: kijkers kunnen het programma mee sturen via de "kliklijn". Zij kunnen voortvluchtigen helpen, of de kant kiezen van de speurders en tips over de voortvluchtigen doorgeven via de "kliklijn". 

"Seizoen 1 heeft het verrassend goed gedaan, en dit lijkt ons een prima programma voor zondagavond, vol spanning en avontuur", zegt programmadirecteur Annick Bongers daarover.

Ook deze programma's zijn dit najaar te zien bij Play4:

 • Alex Agnew’s Fear Factor: "Geen bizarre eetproeven of weinig uitdagende opdrachten, wel een reality-spelshow waarin deelnemers de strijd aangaan met zichzelf, hun grenzen moeten verleggen en de confrontatie met hun angsten moéten aangaan", zo klinkt het. 16 onbekende kandidaten strijden in duo's om de geldprijs van 30.000 euro. Ook vier bekende duo's nemen het tegen elkaar op.
 • Extreme Makeover Vlaanderen: De Vlaamse versie van het populaire verbouwprogramma. James Cooke neemt samen met een team van experten, familie, vrienden en buren het huis onder handen van een gezin dat het moeilijk heeft. Een totaalrenovatie, in een race tegen de klok.
 • Haren: In september 2022 opent in de gemeente Haren een gloednieuwe gevangenis. 6 mensen van binnen Justitie laten zich vier dagen lang opsluiten met ex-gedetineerden om de werking te testen, en na te denken over het gevangeniswezen en hun rol daarin.
 • Over de oceaan (seizoen 2): Zes bekende Vlamingen varen - zonder enige zeilervaring - de Atlantische Oceaan over, van Gran Canaria naar Santa Lucia in de Caribische Oceaan. Ella Leyers, Annelien Coorevits, Elodie Ouedraogo, Gert Verheyen, James Cooke en Jonas Geirnaert nemen onder leiding van kapitein Piet deel aan de Atlantic Rally For Cruisers, een zeilwedstrijd die al sinds 1986 bestaat.
 • James De Musical (seizoen 2): James Cooke giet het levensverhaal van deze BV's in een musical: Erik Van Looy, Dina Tersago, Astrid Coppens, Bart Peeters, Karen Damen, Luc Appermont, Alex Agnew en De Planckaerts.
 • The sky is the limit (seizoen 6): Televisiemaker Peter Boeckx volgt de voetsporen van "the rich and (in)famous" steenrijke Belgische ondernemers die het graag breed laten hangen. Hij klopt zowel aan bij oude bekenden als nieuwe gezichten.
 • Ooit vrij (seizoen 3): Deze reeks speelt zich af in 5 gevangenissen, in Vlaanderen en Wallonië.
 • Het parket (seizoen 2): Dit seizoen gaat documentairemaker Eric Goens de West-Vlaamse toer op en volgt hij het Openbaar Ministerie in Brugge, Ieper en Kortrijk.
 • De rechtbank (seizoen 12): Straffe en opvallende rechtszaken, met een rechtstreekse inkijk in de rechtszaal o.a. bij de Nationale Kamer Discriminatie en Racisme van de Koninklijke Belgische Voetbalbond en bij de Probatiecommissie. 
 • Bake-off Vlaanderen (seizoen 6): Gastheer Wim Opbrouck en juryleden Regula Ysewijn en Herman Van Dender leiden de competitie tussen tien nieuwe gepassioneerde thuisbakkers in goede banen. Er komt ook een kerstspecial, met vier bekende gezichten.
 • REPLAY: Jeff en Pieterjan van Youtubekanaal Supercontent gaan op zoek naar de leukste archieffragmenten van VT4, VIER en Play4.
 • Sports Late Night: voetbalprogramma op zaterdag en zondagavond. 
 • De kwalificatiewedstrijden van de Red Flames voor de wereldbeker van 2023 zijn te zien op de Play-zenders.

Meest gelezen