Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Republikeinse Liz Cheney verliest voorverkiezing in Wyoming na kritiek op Donald Trump

Liz Cheney, de Republikeinse politica die voor de staat Wyoming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zit, is dat zitje kwijt. Ze heeft zoals verwacht de voorverkiezing in haar partij verloren. Cheney (56) steunde aanvankelijk oud-president Donald Trump, maar is sinds de bestorming op het Capitool op 6 januari 2021 een scherpe criticus. "Ik zal doen wat ik kan om ervoor te zorgen dat Trump niet meer in de buurt van het Oval Office komt", reageerde Cheney op haar verlies.

Op 8 november worden in de Verenigde Staten de "midterms" gehouden, dat zijn tussentijdse verkiezingen tussen twee presidentsverkiezingen in. Ze zijn een belangrijke graadmeter voor hoe de Amerikaanse burger staat ten opzichte van het beleid van de president. Er worden mandatarissen verkozen op verschillende beleidsniveaus. Zo staan ook alle zetels in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden opnieuw ter stemming.

Momenteel is de Republikeinse Liz Cheney (56) de vertegenwoordiger voor de staat Wyoming in het Huis van Afgevaardigden. Momenteel zijn er voorverkiezingen waarbij de Republikeinen bepalen wie het in welke staat mag opnemen tegen de Democratische kandidaat. Liz Cheney was opnieuw kandidaat, maar zoals verwacht heeft ze de Republikeinse voorverkiezing in Wyoming verloren.

Scherpe kritiek

Cheney, de dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney, zit sinds 2017 in het Huis van Afgevaardigden en steunde van in het begin het beleid van oud-president Donald Trump. Gaandeweg ontpopte ze zich echter tot een felle tegenstander. Zo stemde ze in een parlementaire procedure voor zijn afzetting. Een afzetting die er uiteindelijk niet gekomen is.

Toen aanhangers van Donald Trump op 6 januari het Capitool (het Amerikaanse parlementsgebouw, red) bestormden na de verloren presidentsverkiezingen, was Cheney bijzonder scherp voor Trump. Ze is ook een van de twee Republikeinen die deel uitmaken van de commissie in het Huis van Afgevaardigden die de bestorming onderzoekt. Ook daar steekt ze haar kritiek niet onder stoelen of banken.

Dat alles wordt haar niet in dank afgenomen door de Republikeinen. Het was al langer duidelijk dat Cheney niet meer de steun van de partij kreeg en dat ze zou moeten vechten om in november nog kandidaat te kunnen zijn voor het Huis van Afgevaardigden. Ook in de peilingen vooraf deed ze het slecht.  

Liz Cheney: "Oog hebben voor de dreiging waar we voor staan"

Cheney heeft zoals verwacht nu de voorverkiezingen bij de Republikeinen verloren. "Dat stond in de sterren geschreven, van zodra ze haar oorlog tegen Trump begon, had ze er gelegen", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Ze deed tijdens de campagne ook niet echt moeite om het uit te leggen, ze wist dat het een hopeloze strijd was. Ze gaf haar nederlaag ook al zeer snel toe." Cheney zag er volgens Soenens "niet onblij" en strijdvaardig uit. Dit is maar het begin, zei ze, het kan lang duren voor we weer de ouderwetse conservatieve partij krijgen zoals ze die vroeger was.

Sinds 6 januari 2021 heb ik gezegd dat ik zal doen wat ik kan zodat Donald Trump nooit nog in de buurt van het Oval Office komt, en dat meen ik

Liz Cheney

"Twee jaar geleden won ik deze voorverkiezing met 73 procent. Dat had ik gemakkelijk opnieuw kunnen doen", zei Cheney achteraf. "Maar daarvoor had ik moeten meegaan in Trumps leugen over de verkiezingen van 2020. Ik zou zijn aanhoudende pogingen om onze democratie te ondermijnen mogelijk hebben moeten maken. Dat pad kon en wilde ik niet volgen."

"We moeten oog hebben voor de dreiging waar we voor staan, en wat we moeten doen om ze af te wenden. Sinds 6 januari 2021 heb ik gezegd dat ik zal doen wat ik kan zodat Donald Trump nooit nog in de buurt van het Oval Office komt, en dat meen ik."

Bekijk hier de reactie van Liz Cheney:

Videospeler inladen...

Republikeinse staat

Winnaar van de Republikeinse voorverkiezing in Wyoming is Harriet Hageman. Zij geniet wel de steun van de Republikeinse partij én van Donald Trump. Hageman beweert net als Trump dat er fraude was bij de presidentsverkiezingen en dat de uitslag gemanipuleerd is. "Hageman was vroeger bevriend met Cheney en is nog door haar gepromoot als Congreslid", zegt Soenens. "In 2016 noemde Hageman Trump nog een racist. Nu heeft ze haar kar gekeerd en dat lijkt haar geen windeieren te leggen."

Harriet Hageman zal het in november dus opnemen tegen een Democratische kandidaat. Ook bij de Democraten zijn er voorverkiezingen, het lijkt erop dat Lynnette Grey Bull het daar zal halen. Het is echter onwaarschijnlijk dat zij in november zal winnen. Wyoming is een traditioneel Republikeinse staat, in 2020 won Donald Trump er met 70 procent van de stemmen, zijn grootste overwinning.

Harriet Hageman wordt in november naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe afgevaardigde voor Wyoming.
2022 Getty Images

Meest gelezen