RTV

"Visreddag" op Zwarte Nete in Retie: vissen moeten tijdelijk verhuizen voor werken op de rivier 

Vandaag worden alle vissen uit de Zwarte Nete in Retie gehaald. Ze worden op een andere plaats weer uitgezet. Het gaat om een initiatief van de provincie. Die gaat een stuw weghalen, zodat vissen vlotter kunnen passeren. Daarnaast zal de loop van de rivier ook aangepast worden om droogteperiodes beter op te vangen.

De provincie wil beschermde vissoorten meer kansen geven. In de Zwarte Nete gaan ze daarom een stuw weghalen. Dat moet ervoor zorgen dat vissen makkelijker stroomopwaarts kunnen zwemmen. In de plaats komt er een vispassage. Dat is een langzame afloop, waarlangs vissen beter op zoek kunnen naar eten en schuilplaatsen.

Om die werken uit te voeren, moeten de vissen eerst weggehaald worden. "We gaan ze verdoven met electroshocks. Dan komen ze bovendrijven en kunnen ze gevangen worden", zegt projectverantwoordelijke Bianca Veraart van de provincie. "Ze zullen dan naar een ander stuk van de waterloop gebracht worden, waar we niet werken."

Beluister hier het gesprek met Bianca Veraart

Daarnaast zal de loop van de Zwarte Nete ook wat aangepast worden, om die meer weerbaar de maken tegen klimaatveranderingen en droogte. "Momenteel is de rivier te breed. We gaan die nu aanpassen zodat er meer stroming en meer variatie in diepte zal ontstaan. Dan zullen de vissen in de toekomst ook beter bestand zijn tegen droogte."

Er zitten dan ook enkele Europees beschermde soorten. "Die vissen krijgen last als het zuurstofgehalte in het water te laag wordt. Met het warme weer van nu is dat echt een probleem. Hoe minder diep het water is, hoe sneller het opwarmt en hoe minder zuurstof."

Tijdens de werken kan het pad langs de Kleine Nete niet gebruikt worden. Dat zal zo'n 2 maanden duren. 

Meest gelezen