google streetview

Beheersplan geeft eigenaars beschermde panden in Gotem en Gors-Opleeuw meer restauratiemogelijkheden

De beheersplannen voor de beschermde dorpsgezichten van de Loonse deelgemeenten Gors-Opleeuw en Gotem zijn goedgekeurd. Dat betekent dat eigenaars van de beschermde gebouwen daar de komende 24 jaar kunnen rekenen op een subsidie als ze een restauratie of verfraaiing willen doen, zowel van het gebouw als van de tuin er rond.  

Het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft de beheersplannen voor de beschermde dorpskernen van Gotem en Gors-Opleeuw en voor de beschermde landschappen van Kolen en Kuttekoven goedgekeurd. Die plannen zijn opgemaakt op vraag van het stadsbestuur van Borgloon. 

De omgeving van het Fonteinhof in Gotem was al beschermd, en het groen dat daar rond ligt komt nu ook in aanmerking voor subsidiëring

Eigenaars van gebouwen in die beschermde dorpsgezichten kunnen de komende 24 jaren rekenen op een subsidie als ze een restauratie willen doen, maar ook voor de heraanleg van een park of tuin kan dat. Die restauratie moet dan wel goedgekeurd worden door erfgoedinstanties. Burgemeester Jo Feytons (Open VLD-Stroop) geeft twee voorbeelden: "Neem nu de omgeving van het Fonteinhof in Gotem, de volledige site was al beschermd, maar het groen dat daar rond ligt, kwam niet in aanmerking voor een subsidiëring en dat kan nu wel. Idem dito met alles wat rond de kerk en het kasteel van Gors-Opleeuw ligt."

Meest gelezen