Lehtikuva

Finse premier Marin onder vuur na gelekte video op feestje: "Ik heb geen drugs gebruikt"

De Finse premier Sanna Marin ligt onder vuur nadat een video is opgedoken waarin de jonge premier te zien is terwijl ze danst en zingt. Volgens Finse media wordt er op de achtergrond ook iets gezegd over cocaïne, maar Marin ontkent met klem dat er drugs aanwezig waren op het feestje.

Op sociale media is een filmpje verspreid waarin de 36-jarige Finse premier Sanna Marin te zien is terwijl ze uitbundig aan het feesten is. De video leidt tot heel wat ophef in Finland, omdat het volgens sommigen niet gepast zou zijn voor een premier om zich zo te gedragen. Daarnaast zou er volgens Finse media op de achtergrond gesproken worden over cocaïne.

BEKIJK - Deze video waarin de Finse premier Sanna Marin te zien is die zich uitbundig uitleeft op een feestje, is verspreid op sociale media:

Videospeler inladen...

Marin betreurt het dat de video publiek is gemaakt. "Deze video's zijn privé, dus ik ben teleurgesteld dat het openbaar is geworden. Ik heb de avond met vrienden doorgebracht. Gefeest, behoorlijk wild, ja. Gedanst en gezongen", zegt ze aan de Finse omroep YLE. De mogelijke aanwezigheid van drugs op het feestje, dat ontkent Marin stug: "Ik heb zelf geen drugs gebruikt, of iets anders dan alcohol.  Zelfs als anderen dat hebben gedaan, dan zou ik dat zelf niet weten", klinkt het.

Ik heb zelf geen drugs gebruikt, of iets anders dan alcohol

Finse premier Sanna Marin

Marin zei dat ze haar vrije tijd net als leeftijdsgenoten doorbrengt met vrienden en dat ze van plan is om dat in de toekomst nog altijd te doen. "Ik hoop dat dat geaccepteerd wordt", zei ze. 

Wie is Sanna Marin?

De 36-jarige Sanna Marin is de jongste premier die Finland ooit gekend heeft. Ze is lid van de sociaaldemocratische partij en stond op haar 27e al aan het hoofd van de gemeenteraad in de stad Tampere. Op haar 29e werd ze parlementslid en in juni 2019 werd ze ook minister van Transport en Communicatie. Sinds eind 2019 is ze premier. 

Ze is de derde vrouwelijke premier van Finland en leidt een coalitie van vijf partijen. Van die vijf partijen worden er vier geleid door vrouwen. In de Finse regering zijn bovendien 11 van de 19 ministers vrouwen.

Meer kritiek omdat ze een vrouw is?

Het is niet de eerste keer dat Marin onder vuur komt te liggen. Zo kreeg ze eerder kritiek over een foto met een "te diepe" decolleté. Ook zou ze in een nachtclub zijn geweest terwijl ze in contact was gekomen met een persoon die besmet was met het coronavirus, al was dat toen niet tegen de Finse coronamaatregelen.

Dat er nu zo kritisch wordt gereageerd op de video, kan volgens postdoctoraal onderzoeker aan de UGent Robin Devroe, mogelijk te maken hebben met het feit dat Marin een vrouw is die een hoge politieke functie bekleedt. 

"Er is nog vaak een beeld dat vrouwen minder thuis horen in de politiek en zeker in de hoogste functies. Mannen worden geschikter geacht", zegt Devroe in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Met de video kan aangetoond worden: zie je wel, ze hoort hier niet thuis, ze creëert een fout imago. Vanuit bepaalde kringen wordt daar handig op ingespeeld door dit nu uit te vergroten."

"Er is nog vaak een beeld dat vrouwen minder thuis horen in de politiek." Beluister hier het volledige gesprek met onderzoeker Robin Devroe in "De wereld vandaag":

Uit onderzoek blijkt dat ook politica’s bij ons het moeilijk vinden om op te boksen tegen hun mannelijke collega's. "Ze hebben het gevoel dat ze meer hun best moeten doen en dat ze veel feller worden afgerekend als iets misloopt of als iets foutief wordt gecommuniceerd", verklaart Devroe. 

Ook de media zouden volgens Devroe een invloed hebben op de (stereotiepe) manier waarop er wordt gekeken naar politica's. "Media gaan andere klemtonen leggen. Ze gaan eerder de focus leggen op de privésfeer terwijl er bij de mannelijke politici meer wordt gefocust op de inhoudelijke verwezenlijkingen."

Meest gelezen