Radio 2

Gemeente Tessenderlo behoudt positief advies voor mogelijke gascentrale, bezwaarschriften blijven ook behouden

Gisterenavond was er in Tessenderlo een infovergadering over het nieuw openbaar onderzoek dat loopt naar de mogelijke nieuwe gascentrale. De gemeente Tessenderlo behoudt het positief advies en ook de 700-tal bezwaarschriften uit het eerste openbaar onderzoek blijven behouden. 

Er loopt een nieuw openbaar onderzoek omdat minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) eind vorige maand extra technische informatie vroeg aan Tessenderlo Development Services. Ze vindt dat er in hun tweede aanvraag te weinig informatie stond over hoe het bedrijf de uitstoot van ammoniak en stikstof naar beneden wil halen. 

Het bedrijf TDS verschafte gisteren die extra info tijdens een infovergadering in Tessenderlo: "Er waren zo'n 65 inwoners aanwezig", zegt schepen van Ruimtelijke ordening Stefan Govaerts (CD&V). "Er waren interessante vragen en ideeën van de bewoners. Zo is de vraag gekomen om onafhankelijke metingen te laten uitvoeren. Als wij hierin iets kunnen betekenen, gaan wij de Vlaamse overheid die hiervoor bevoegd is ook vragen om dit te doen. Wij hebben enkel een adviserende rol, dus het is uiteindelijk minister Demir die een beslissing zal nemen of de gascentrale er komt of niet."

Dat we een positief advies geven, komt misschien vreemd over, maar wij hebben daar wel verschillende voorwaarden aan verbonden

Schepen van Ruimtelijke Ordening Stefan Govaerts (CD&V)

Het positief advies van de gemeente en de 700-tal bezwaarschriften uit het vorige onderzoek blijven behouden: "Alle bezwaren die voorafgaand gegeven zijn aan het vorig openbaar onderzoek blijven behouden", gaat Govaerts verder. "Ook het advies van de gemeente blijft behouden. Dat komt misschien vreemd over, maar wij hebben daar wel verschillende voorwaarden aan verbonden. Zo hebben we gevraagd of de best beschikbare technologie kan toegepast worden, zodat de uitstoot beperkt kan blijven. Daarnaast willen we ook bijkomende CO2 maatregelen en extra metingen of evaluatiemomenten door een onafhankelijk bureau, zodat we de burgers kunnen informeren."

Bezorgdheden

Het actiecomité is blij dat minister Demir extra uitleg gevraagd heeft aan het bedrijf, maar die uitleg kon de bezordheden niet volledig wegnemen: "Er blijven veel onduidelijkheden", zegt Ellen Beyens van het actiecomité. "Er wordt gesproken over proefondervindelijke onderzoeksresultaten voor die verlaging van de stikstofuitstoot en niet over gecertificeerde resultaten. Dus we blijven bezorgd."

De 700-tal bezwaren van vorig openbaar onderzoek blijven behouden, maar er kunnen ook nog nieuwe bezwaarschriften worden ingediend tot 3 september: "We hebben de mensen ingelicht dat ze nog een nieuw bezwaarschrift kunnen indienen op basis van de nieuwe informatie", gaat Ellen Beyens verder. "Het was ook fijn om te zien dat er nieuwe mensen aanwezig waren op de informatievergadering. En wij gaan ook opnieuw contact opnemen met het kabinet van Demir." De minister moet tegen 24 september een beslissing nemen. 

Meest gelezen