Gent opent begin volgend jaar nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen: "Willen 600 vluchtelingen opvangen"

Gent krijgt begin volgend jaar een nooddorp voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het nooddorp zal gebouwd worden op een terrein in de Eikstraat in Oostakker, naast de terreinen van Racing Gent. Er zullen 600 vluchtelingen terecht kunnen. "We merken dat er nog altijd veel nood is aan opvang", zegt burgemeester Mathias De Clercq.

Het nooddorp komt er op vraag van de Stad Gent zelf. De stad bereikte daarover met Vlaanderen een principeakkoord. Het nooddorp komt op een terrein in de Eikstraat in Oostakker, bij Gent waar zo'n 200 units neergezet zullen worden. De bedoeling is dat er 600 vluchtelingen terecht kunnen.

We merken dat er een uitstroom is van vluchtelingen die via #Plekjevrij bij Gentse gezinnen verbleven

Mathias De Clercq (Open Vld), burgemeester Gent

"Als Gent waren we al langer voorstander van een nooddorp in de stad, want we merken dat er nog altijd veel nood aan is", zegt burgemeester Mathias De Clercq. "De situatie in Oekraïne is nog heel onzeker. We merken ook dat er een uitstroom is van mensen die eerder via #Plekjevrij bij Gentse gezinnen zijn opgevangen. We willen nu evolueren naar een duurzame opvang. Vlaanderen steunt ons daarin en zal alles organiseren en financieren."

Infomoment voor de buurt

Het nooddorp moet tegen begin 2023 klaar zijn. De werken hiervoor starten wellicht eind september al. Zodra er meer duidelijkheid is over timing, aanpak en voorzieningen komt er ook nog een informatiemoment voor de buurtbewoners. "Gent en de Gentenaars zijn altijd heel solidair geweest. Ik ben blij dat we nu een degelijke opvang kunnen voorzien voor mensen die op de vlucht zijn voor een vreselijke oorlog", vervolgt De Clercq. 

1000 Oekraïense vluchtelingen op dit moment

Momenteel verblijven er iets meer dan 1000 Oekraïense vluchtelingen in Gent. De helft daarvan verblijft bij vrienden en familie, 330 bij Gentse gezinnen en 120 in collectieve opvang, zoals op de campus Schoonmeersen van de Hogent. Begin oktober zullen er gradueel ook nog 105 mensen opgevangen worden in een pand in de Hofstraat.

Op dit moment komen er nog altijd vluchtelingen uit Oekraïne aan, maar veel zijn dat er niet. Er komen wel nog altijd meer mensen aan dan er weer vertrekken naar hun thuisland.

Meest gelezen