Huidskleur al dan niet thema voor Vlaams Belang? "Partij hinkt al langer op twee benen"

Schuift Vlaams Belang weer op in de richting van het racisme na de controversiële tweets van Kamerlid Dries Van Langenhove van de afgelopen dagen? Volgens Wetstraatwatcher Ivan De Vadder is er niets nieuws onder de zon bij de partij: ze blijft balanceren tussen propere radicaal-rechtse standpunten en meer controversiële tot racistische uitingen. 

Begin deze week deed een tweet van Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) bij velen de wenkbrauwen fronsen. In volle heisa rond het controversiële Frontnachtfestival in Ieper vond hij het "niet zo'n gek idee" om mensen van kleur af te raden naar Ieper af te zakken. "Misschien moeten we, zuiver bij wijze van wetenschappelijk experiment, eens kijken wat er zou gebeuren met een Vlaamse stad als we er een tijdje enkel nog etnische Vlamingen toelaten en we de “multiculturele verrijking” dus terugdraaien", twitterde hij.

Bovenstaande tweet is intussen verwijderd, maar Van Langenhove doet allerminst water bij de wijn. Hij suggereert dat het wetenschappelijk interessant kan zijn om vergelijkingen te maken tussen een etnisch homogene en een etnisch heterogene wijk.

Pas meer dan 24 uur later liet partijvoorzitter Tom Van Grieken van zich horen op Twitter. "Mensen, experimenteren, huidskleur. Hoe hypothetisch ook, dit is géén partijstandpunt", aldus Van Grieken. 

Heeft de VB-voorzitter Van Langenhove nu teruggefloten? Of is het veeleer een schoorvoetende demarche om de partij zo proper mogelijk te houden? "Laten we zeggen dat Tom Van Grieken zich geen conflict tussen hem en Dries Van Langenhove laat aanpraten", zegt Wetstraatwatcher Ivan De Vadder. 

Voor de volledigheid: Vlaams fractieleider Chris Janssens (VB) is wel scherp voor Van Langenhove. "Dergelijke nonsens haalt de ernst van ons partijprogramma onderuit", zegt Janssens in Het Belang van Limburg.

De partij wil vuil genoeg blijven, maar wil ook vermijden dat andere radicale figuren bewegingen buiten de politiek zouden accapareren

Wetstraatwatcher Ivan De Vadder

"Eigenlijk is er bij Vlaams Belang weinig veranderd", vindt Ivan De Vadder. "Denk maar aan de uitspraak van voormalig voorzitter Gerolf Annemans van bijna 20 jaar geleden dat de partij vuil genoeg moet blijven om aantrekkelijk te zijn voor het volk."

"Vlaams Belang hinkt al lang op twee benen", aldus De Vadder. Tussen de salonfähige vleugel en de mannen met "vuile handen", dus. "Je hebt Dries Van Langenhove in de Kamer, en in het Vlaams Parlement heb je Sam Van Rooy. Telkens weer gaan zij net niet ver genoeg om de grens van het toelaatbare te overschrijden."

"De partij wil vuil genoeg blijven, maar wil ook het risico niet lopen dat andere radicale figuren bewegingen buiten de politiek zouden accapareren." Mogelijk daarom is iemand als Dries Van Langenhove weggeplukt bij Schild & Vrienden, denkt Ivan De Vadder.

Ook dualiteit bij de N-VA

Twee twijgen van dezelfde stam, als het ware. "Bij de N-VA is dat niet anders." Volgens Ivan De Vadder zie je daar dezelfde dualiteit. Denk maar aan de deelname van een delegatie van Jong N-VA aan de zogenaamde vrijheidscampus in Polen, afgelopen weekend. De partijtop bleek niet op de hoogte en jongerenvoorzitter Jeroen Bergers had in "De ochtend" heel wat woorden nodig om de aanwezigheid op een evenement gelieerd aan de Poolse PiS van Jaroslaw Kaczynski te verklaren.

"Zoals Bergers zelf al aangaf, was dat misschien niet zo slim van Jong N-VA", zegt Ivan De Vadder. "Het creëert een verkeerd beeld van de partij, maar je moet daaraan geen conclusies vastknopen voor de verkiezingen van 2024. Al was het natuurlijk een kleine triomf voor Vlaams Belang om te kunnen uitpakken met de gezamenlijke aanwezigheid op een evenement in Polen."

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) mocht vandaag een brandje blussen. "Dit is alweer een trieste poging van het Vlaams Belang om N-VA op hun niveau te trekken", aldus het N-VA-kopstuk in "De Standaard"

Meest gelezen