De eerste festivalgangers wachten sinds 8 uur deze ochtend vol ongeduld om hun tent op te zetten.

Na 3 jaar weer Pukkelpop: "Deze ochtend om 4 uur opgestaan voor een goed plaatsje op de camping"

Vandaag kan Pukkelpop na drie jaar weer doorgaan in Kiewit bij Hasselt. Normaal gingen de campings pas open om 12 uur vanmiddag, maar door de grote drukte heeft de organisatie de deuren vroeger geopend. 

Onze Radio2-reporter Katrien Vaes trok deze ochtend naar de Pukkelpopterreinen om te kijken of de eerste festivalgangers al zijn aangekomen. Lang moest ze niet zoeken, want aan de ingang van een van de campings zat al een groepje festivalgangers vol ongeduld te wachten. "We zijn deze ochtend om 4 uur opgestaan en vertrokken vanuit Vlaams-Brabant, want we wilden hier vroeg zijn, om een goed plaatsje te kunnen kiezen", zeggen de jongeren. "We hebben een grote tent en een extra party tent bij. Als je met die tenten een plaatsje in de buurt van de eetstandjes en toiletten wil hebben, moet je op tijd komen. We gaan zo meteen onze speelkaarten erbij halen en dan valt dat wachten wel mee."

Normaal gezien gingen de deuren van de campings pas om 12 uur deze middag open, maar omwille van de grote drukte heeft de organisatie beslist dat de festivalgangers de campings al om 10 uur te openen. Mensen met een beperking konden hun tent nog wat eerder opzetten.

Tim Houbrechts heeft speciaal voor Pukkelpop een eetstandje in zijn tuin opgericht.

Zoals elk jaar openen buurtbewoners ook eetstandjes in hun tuin. Tim Houbrechts is al vroeg begonnen met bakken, maar hij merkt dat er dit jaar minder standjes zijn dan andere jaren. "Ik heb gehoord dat er dit jaar zeker vijf standjes minder zijn", zegt Houbrechts. "Volgens mij komt dat, omdat de regels om een standje te mogen openen elk jaar strenger worden. Je moet speciale regels volgen qua afvalverwerking en het gebruik van gas en elektriciteit, dus er komt toch heel wat bij kijken." 

Lutgarde Thijs neemt al verschillende jaren enkele Pukkelpoppers onder haar vleugels tijdens het festival.

Er zijn ook buurtbewoners die Pukkelpop hebben gemist om nog andere redenen. Eén van hen is Lutgarde Thijs. Tijdens elke Pukkelpop komen er festivalgangers bij haar aankloppen om bij haar te kunnen logeren of kamperen. Mijn "Pukkeltjes" noemt ze hen. "Het is eigenlijk spontaan gegroeid", vertelt ze. "Het begon jaren geleden met een vraag van enkele festivalgangers of ze hun auto op onze parking mochten plaatsen. Daarna volgde de vraag of ze misschien in onze tuin mochten slapen. In 2019 sliepen er nog Pukkelpoppers in onze garage."

Voor haar is het glas altijd halfvol: "Je kan heel negatief staan tegenover Pukkelpop en dan beleef je vijf verschrikkelijke dagen. Mijn man en ik staan er positief tegenover en nu hebben we vijf aangename dagen. Onze gasten brengen een flesje drank voor ons mee. Ik heb voor morgen een kilo kipkap en Luikse worsten besteld, en op zaterdag komt er ook familie. De mensen die dit jaar bij ons blijven ken ik nog niet. We leerden hen via via kennen." De mond-tot-mondreclame doet dus zijn werk. "Ze zeggen dan: mijn tante woont aan de Pukkelpopweide, ik zal haar eens vragen of jullie daar kunnen slapen. Er zijn hier ook eens mensen uit Brugge blijven logeren. Op de Pukkelpopweide leerde een van hen er haar partner kennen en we zijn uiteindelijk naar hun huwelijk mogen gaan!"

Meest gelezen