Videospeler inladen...

Noodweer eist 12 levens in Corsica, Italië en Oostenrijk, windsnelheden tot 224 km/u

Het noodweer in het buitenland heeft al het leven van twaalf mensen geëist. Zeker vijf mensen overleden op het Franse eiland Corsica, waar winden tot maar liefst 224 kilometer per uur werden gemeten. Ook in Italië vielen twee doden door omgevallen bomen en in Oostenrijk vielen vijf doden, onder wie twee kinderen. Vanavond is opnieuw code oranje van kracht op Corsica, want daar wordt onweer verwacht.

Vanmorgen kondigden de Franse weerdiensten een code oranje af voor hevig onweer op het Franse eiland Corsica. Het eiland werd geteisterd door hevige onweersbuien en rukwinden. Er werden windsnelheden van meer dan 220 kilometer per uur gemeten. Zeker vijf mensen kwamen er om het leven. 

Een 13-jarig meisje kwam om het leven toen een boom viel op haar bungalow op haar camping. Een 46-jarige man stierf op dezelfde manier. Een 72-jarige vrouw stierf op het strand nadat het dak van een strohut op haar auto was gevallen. Ook zijn een visser uit Girolata en een kajakker in Erbalunga overleden, dat werd in de namiddag bekend gemaakt.

BEKIJK - Bagage op de luchthaven van Ajaccio vliegt alle kanten op:

Videospeler inladen...

BEKIJK - Een Vlaming in Corsica getuigt:

Videospeler inladen...

Lang was het onduidelijk of de storm Corsica wel zou raken. Aanvankelijk leek het of de storm tussen het eiland en het Franse vasteland zou trekken. Vooral het westelijke deel van het eiland kreeg het zwaar te verduren. Daar werd een uitzonderlijke windstoot gemeten van 224 kilometer per uur.

Code oranje is intussen weer van kracht omdat er vanavond opnieuw onweer wordt verwacht op Corsica. De Franse premier Elisabeth Borne heeft wel de interministeriële crisiscel geactiveerd om de situatie op het eiland dichterbij op te volgen. "We houden nauwlettend toezicht op de operaties die op het land en ter zee plaatsvinden", zei ze op Twitter.

Ook in Italië en Oostenrijk vallen doden

In de Italiaanse regio Toscane zijn ook twee doden gevallen door het noodweer. De twee doden, een man en een vrouw, vielen in de kuststad Carrara, door omvallende bomen. Er zijn ook twintig gewonden gevallen, dat meldt de Italiaanse omroep RAI. Deze nacht heeft het onweer daar veel schade aangericht, onder meer aan een spoorlijn ten zuiden van de stad Genua, in het noorden van Italië. Door de harde winden werden kleedhokjes en andere voorwerpen van het nabijgelegen strand op de sporen geblazen. Ook onder andere de stad Venetië werd opgeschrikt door zware rukwinden. Verschillende terrassen werden er weggeblazen. 

BEKIJK - Reuzenrad in Italië slaat volledig op hol door de zware wind, terrassen gaan vliegen in Venetië:

Videospeler inladen...

In Oostenrijk zijn intussen ook al zeker vijf doden gevallen, waaronder twee kinderen. In de deelstaat Karinthië zijn twee kinderen omgekomen nadat ze geraakt waren door bomen die omvielen nabij een klein meer in Sankt Andrä. Een tiental mensen raakten ook zwaargewond, berichten politie en het Rode Kruis. Er zou ook één persoon vermist zijn. Meer in het oosten van het land, in de deelstaat Neder-Oostenrijk, zijn ook drie mensen overleden nadat bomen omvielen door een blikseminslag. 

Ook hinder in Frankrijk

Ook elders in Frankrijk is er heel wat overlast door de hevige onweders. Grote Franse steden als Lyon en Saint-Étienne werden getroffen door hevige regen- en hagelbuien. In Saint-Étienne veroorzaakte een hagelbui heel wat verkeersproblemen. Heel wat wegen stonden blank, bomen werden losgerukt en daken vlogen weg. De Franse weerdiensten registreerden er windsnelheden tot 130 km/u. In het zuiden van Lyon viel op korte tijd heel wat neerslag, met overstromingen tot gevolg. 

Ook in Marseille stonden heel wat straten blank. In Cassis, een gemeente zo'n 20 kilometer ten oosten van Marseille, stroomde het water door de straten na de hevige regenval. De brandweer meldt wel dat er ondanks het hevige onweer geen grote schade of opmerkelijke interventies waren. 

BEKIJK - Marseille en Saint-Étienne getroffen door overstromingen en hagelstormen:

Videospeler inladen...

65.000 huishoudens zonder stroom

De hevige onweders hebben heel wat problemen voor het elektriciteitsnet op Corsica veroorzaakt. Ongeveer 45.000 huizen zitten zonder elektriciteit. Ook het luchtverkeer op de luchthaven van Ajaccio is verstoord. Op beelden op sociale media is te zien hoe containers en brokstukken over de landingsbaan vliegen. Ook in Oostenrijk zijn er problemen met de stroomvoorziening, zo'n 20.000 gezinnen zitten er zonder elektriciteit. 

Meest gelezen