Zoek de verschillen: opvolger Starbucks (her)opent in Rusland onder de naam... "Stars Coffee"

In Rusland, in de hoofdstad Moskou, opent vanaf morgen een nieuwe koffiebar officieel: "Stars Coffee". Het bedrijf achter de nieuwe koffiebar heeft alle bars overgenomen van het Amerikaanse Starbucks, dat eind mei besloot te vertrekken uit Rusland na de oorlog in Oekraïne. Opvallend: zowel de naam als het logo lijkt verdacht veel op die van Starbucks.

Opluchting voor de koffieliefhebber in Rusland: de koffiebars van Starbucks gaan weer open, maar wel onder leiding van een Russisch bedrijf, mét een nieuwe naam én een nieuw logo: "Stars Coffee" is het geworden. Inspiratie was ver te zoeken, want zowel de naam als het bijhorende logo lijkt wel heel erg op die van de Amerikaanse voorganger Starbucks. Dat bedrijf had eind mei besloten al zijn koffiebars te sluiten, als gevolg van de sancties die zijn opgelegd tegen Rusland na de invasie van Oekraïne.

Aan het hoofd van het Russische bedrijf staat de rapper Timati, bekend van het nummer "Welcome to St. Tropez". Timati, die het iconische Starbucks-logo niet mocht gebruiken, zei dat het belangrijk was om geen al te grote veranderingen door te voeren. Daarom kozen ze, naar eigen zeggen, voor een ronde vorm en "het vrouwelijke geslacht", die volgens hem mooi contrasteerden met de bruine, sigaarachtige "mannelijke kleur" in het nieuwe logo. Toch valt de gelijkenis met het vorige logo op. Niets van aan, zegt mede-eigenaar Anton Pinski. "Als je de logo's vergelijkt, dan zul je, afgezien van de cirkel, niets gemeenschappelijks vinden."

Niet alleen het logo en de naam zijn vergelijkbaar, ook het menu moet de hardcore Starbucks-fan bekend voorkomen. Starbucks weigerde commentaar te geven op de gelijkenis van het logo en de naam. 

Bekijk hieronder foto's van beide logo's (en oordeel vooral zelf):

Het logo en de naam van het Russische "Stars Coffee".
Het logo en de naam van het Amerikaanse Starbucks.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen