Videospeler inladen...

Coely op Pukkelpop, na depressie: "Goed dat iedereen die ermee kampt, eerlijk is"

Onder een stralende zomerzon is Pukkelpop 2022 van start gegaan voor 40.000 festivalgangers met een combiticket, bij 4 van de 10 podia op de Pukkelpopwei. Op avond 1 stonden veel vrouwelijke acts geprogrammeerd, onder wie Sylvie Kreusch, die alomtegenwoordig is deze festivalzomer. En Coely, die is na een muzikale pauze en een depressie terug van weggeweest. Iets waar ze heel open over is. "En dat moet ook", zegt ze aan VRT NWS.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Na depressie en muzikale pauze staat Coely weer op Pukkelpop: "Soms nemen demonen het over, mensen moeten daar meer naar luisteren"

Terug van weggeweest deze festivalzomer: Queen C aka Coely. In de Dance Hall op Pukkelpop speelt ze een energieke show, in het gezelschap van drie gasten, onder wie boezemvriend Dvtch Norris en rapper ALBI X, met wie ze haar nummer "Run it up" heeft gemaakt. Coely geniet er zichtbaar van om weer op het podium te staan: ze haalt vocaal stevig uit, en maakt er een feest van, zeker bij afsluiter "Celebrate".

Het gaat goed met Coely nu, maar ze kampte de voorbije jaren met een depressie: iets wat ze nooit onder stoelen of banken heeft gestoken. Steeds meer artiesten zijn erg open over hun mentale gezondheid. Zo deelde Selah Sue, die vrijdag op Pukkelpop speelt, vorige week het nieuws dat ze opnieuw antidepressiva neemt, na een periode zonder. En Oscar and the Wolf, die zondag op Pukkelpop staat, is terug van weggeweest, na een pauze door mentale problemen.

"Soms neemt de negatieve kant de bovenhand, en dat is niet altijd even plezant en gemakkelijk. Maar het is goed van iedereen die ermee kampt om te zeggen "ik stop wanneer het echt niet gaat", vertelt ze daarover. "Het moet serieuzer genomen worden als iemand zegt "het gaat niet"."

Videospeler inladen...

Sylvie Kreusch staat op bijna élk groot festival (behalve Tomorrowland): "Hoe meer shows je speelt, hoe leuker het wordt"

De koningin van de Belgische festivalzomer is zonder twijfel Sylvie Kreusch. Van CORE Festival eind mei tot Pukkelpop vanavond, en bijna elk festival ertussen: Kreusch is met haar eerste soloplaat "Montbray" alomtegenwoordig op de festivalpodia. En ze is blij om steeds meer vrouwelijke artiesten naast zich op de affiches te zien. "Het is een kwestie van durven, want het heeft bij mij ook tot mijn 25e geduurd", vertelt ze ons. "En ik wil daarin graag een voorbeeld of inspiratie zijn voor andere meisjes."

BEKIJK: een interview met Sylvie Kreusch over haar drukke festivalzomer, zingen over liefdesverdriet en vrouwen op festivalaffiches:

Videospeler inladen...

Kreusch is een podiumbeest dat het publiek vanaf minuut 1 op "Let it all burn" opzweept. Ze staat letterlijk geen minuut stil en beweegt bijzonder energiek en bezwerend over het podium. In een rode outfit, die ze zelf gemaakt heeft. Haar enthousiasme slaat met succes over op het publiek. Ander hoogtepunt: radiohit "Walk walk", wanneer Kreusch als een diva met een handtas over het podium dartelt en daar confetti uit haalt en rondstrooit.

Tussen het performen door vraagt Kreusch nog een applaus voor haar aanwezige zus Charlie. En ze vertelt hoe ze als 15-jarige stiekem naar Pukkelpop ging met haar eerste lief. "Ik zong toen voor geld aan de toiletten, dus je kan wel zeggen dat ik from the bottom to the top ben gegaan", lacht ze.

Ymke Dirikx

Grote fan van Arctic Monkeys maar herexamens? Dankzij Stubru kan je ticket voor blokpauze bij hun Pukkelpopconcert winnen

Speciale Pukkelpopwedstrijd van Stubru: wie herexamens heeft, maar zondag toch graag het concert van Arctic Monkeys meepikken. Overdag blokken, in een rustige ruimte op het festival, om 's avonds de Arctic Monkeys-show mee te pikken als ultieme blokpauze: dat staat er op het spel.

Brussels hiphopgeweld STIKSTOF: "Elk festival heeft zijn eigen vibe, hier in Limburg hebben we trouwe fans"

Ook voor Zwangere Guy en zijn kompanen bij collectief STIKSTOF is het een drukke festivalzomer. "Rock Werchter heeft ons aangenaam verrast: we dachten niet dat we daar per se een groot publiek zouden bereiken, maar we hebben echt een stukje onderwereld naar boven gehaald", en dat voor 20.000 mensen, vertelt Zwangere Guy bij Studio Brussel.

Pukkelpop heeft ook een speciale plek in hun hart. "Enkele jaren geleden speelden we nog op een oude lijnbus voor 30 mensen, en nu in die grote Dance Hall. We hebben in Limburg een trouwe fanbase opgebouwd."

Videospeler inladen...

Verrassing: Kate Ryan duikt op in de Boiler Room

Naast alle aangekondigde vrouwelijke acts op de affiche van de openingsavond van Pukkelpop 2022 - Froukje, Coely, Sylvie Kreusch, Chibi Ichigo - was er ook al plek voor een verrassing van formaat. Kate Ryan is opgedoken in de Boiler Room, waar ze haar hit "Désenchantée" heeft gebracht, tot groot jolijt van het jonge Pukkelpoppubliek. Oplettende volgers van Kate Ryan zullen minder verrast geweest zijn, want de Kempische zangeres had voor vanavond een optreden in Hasselt aangekondigd.

"Mijn vakantie is begonnen, dus het is nu al leuk": onze journaalploeg maakte een verslag van de openingsavond van Pukkelpop

Videospeler inladen...

Jong vrouwelijk dj-geweld op Pukkelpop: Amber Broos (19)

Voor dj Amber Broos (amper 19) is het haar eerste festivalzomer, en dat meteen als artiest en bezoeker. Door de coronacrisis moest ze extra lang wachten om te kunnen dj'en voor een publiek. Maar na Tomorrowland is ze er vanavond ook bij op Pukkelpop.

BEKIJK: onze festivalreporter sprak met Amber Broos op Tomorrowland:

Videospeler inladen...

Pukkelpop 2022 is officieel afgetrapt, met de eerste pintjes en veel zonnecrème

BEKIJK: de ploeg van "Het journaal" trok naar de pas geopende Pukkelpopwei:

Videospeler inladen...

"Maandenlang afgeteld naar Pukkelpop"

Veel jongeren hebben lang uitgekeken naar hun eerste Pukkelpop. "Maandenlang hebben we afgeteld", vertelt Warre op Stubru. "Het wordt de max. Ik zie zo veel mensen, veel vlaggen, veel podia en veel pleziern onder een zalig zonnetje. En dat droge gras, dat lijkt me ideaal om op te feesten. Ik ben er zó hard klaar voor, zeker voor STIKSTOF en Average Rob vanavond."

De klassieke taferelen bij de start van een festival: gesleur met materiaal en verbroedering

Op de openingsavond van Pukkelpop is het cruciaal om goed geïnstalleerd te geraken op de camping. Horen daarbij: gedoe met partytenten, en de eerste spontane ontmoetingen met de buren.

© Rebecca De Cavel voor Stubru
© Rebecca De Cavel voor Stubru
© Rebecca De Cavel voor Stubru

Meest gelezen